Slik nyyyter vi de norske plommene nå

Plommer er høstens jordbær! Det er NÅ vi skal gjøre det, maule norske plommer av ypperste kvalitet. Vi kan jo også gjøre noe litt mer spes ut av den superdupre råvaren - som du ser av tipsene her.

 

Derfor velger vi de norske:

Det er absolutt ikke ett fett hvilke herligheter vi kjøper. 

  • Akkurat nå er det høysesong for norske plommer, men den norske andelen er ikke mer enn rundt en tredjedel av det som finnes i butikkene. 
  • For å støtte tørkerammede norske bønder er det viktig at vi spiser absolutt alle de norske plommene, selv om de er noe dyrere enn importen. 
  • Det handler om å ta ansvar for hverandre, og landet vårt - for å si det litt plompøst… Dette gjelder også andre råvarer fra landbruket vårt i høst.

Plommesalat med sur-søt marinade

Det lønner seg å smake på plommene. Hvor søte er de? Søte trenger mer syre i form av sitron eller hvitvin, mindre søte mer sukker. Nøtter og kjeks gir variasjon, og litt tyggemotstand.

 

Her har jeg også brukt svisker, for de er jo plommer de også, stakkars...

 

12 plommer, gjerne både røde og blå

12 svisker

1 dl hvitvin

1 dl vann

1 dl sukker

saften av en ½ sitron

1 stjerneanis

3 ss grovhakkede pistasjnøtter

frisk mynte, eller sitronmelisse

 

  • Fjern stenene og del plommene i båter. Skjær sviskene i to.
  • Ha hvitvin, vann, sukker, sitronsaft og stjerneanis i en kjele. Kok opp og rør til sukkeret er oppløst. Ha i plommer og svisker, la det småkoke et halvt minutt.
  • Ha i nøttene og fordel på tallerkener med topping av grovhakket mynte. (Du kan også lage en frisk krem med mynte.)

Super plommesaus til kjøtt

Her blir det både saus og tyggbart tilbehør. Litt annerledes, og perfekt til all slags (norsk) kjøtt.

 

6 plommer, røde eller blå

1 dl rødvin

3 ss sukker

1 ss rødvinseddik

1 stjerneanis

½ kanelstang

1 ss kaldt smør i terninger

 

  • Del plommene og fjern steinene. Ha plommene i en liten kjele og hell på rødvin til det så vidt dekker. Ha i sukker, eddik, stjerneanis og kanel. Kok opp under omrøring og la det småputre i fem minutter, til plommene er skikkelig møre, men ikke fullstendig sønderkokte.
  • (Dette kan gjerne gjøres dagen før, og så la det stå kjølig før oppvarming igjen.)
  • Ta så ut plommene og rør små terninger av kaldt smør inn i småkokende saus. På kokkespråket kalles dette ”å montere” sausen, gjøre den blank og fin. Ha så plommene tilbake.

Write a comment

Comments: 0