Utemat med venner: Det er tiden nå!

Når vi ikke møtes rundt middagsbordet hjemme hos hverandre kan vi likevel lage mat sammen. Her er utstyret som gjør turmat til festmat.

Det er et slags sosialt liv, det også, å traske rundt på tur med venner. Når vi tar en rast og samles rundt en matbit i frisk og kald luft gir det jammen håp om bedre tider.

 

Husk: Denne rare tiden er også tid for bærekraftig virksomhet. Da passer engangsgrillene dårlig inn. Ja, røyken fra bruk-og-kast-griller er nå omtrent like sosialt stigmatiserende som røyken fra sigaretter!

 

Engangsgrill - det er helvetes ild. Godt det finnes superdupre alternativer, da.

1. Kjøp en turwok

  • Den endelige løsning. Denne har jeg hatt mye glede av i mange år. Denne sammenleggbare søtingen av en wok er av merket Eagle Sharp, er av rustfritt stål, veier kun en halv kilo, og med messingbelegg i bunnen blir det virkelig varmt med en gang du setter den over gassblusset.
  • Med en sånn i hånden er det bare å snitte grønnsaker og strimle kjøtt eller fisk hjemme, legge det i en plastpose med passende marinade og deise det hele i woken når sulten melder seg ute i det fri.
  • De fleste sportsbutikker har den, og på XXL selger de den for bare 199 kroner i sommer! En enkel brenner er heller ikke dyrt. Se eagleproducts.no

 

2. Sats på klassikeren

  • Den gode gamle Trangia´en, ja! Ingen over, ingen ved siden. Dette er den svenske originalen i utstyrsklassen som kalles stormkjøkken.
  • I 60 år har et slikt sett vært friluftsmenneskers beste venn. Alle deler stables inni hverandre til en kompakt pakke. Det finnes konkurrenter, men det lar seg vanskelig gjøre å lage et stormkjøkken som utfordrer klassikerens posisjon, særlig siden den stadig oppdateres med slipp-belegg og annet.
  • Så godt som ingen kulinariske øvelser er for krevende, med denne kan du lage god mat «fra bunnen av», med både kokekar, stekepanne og en kaffekoker til avec’en. Gassblusset på bildet bruker jeg også til ovennevne turwok. Pakken koster rundt tusenlappen. Se trangia.se

3. Paellabrenner på pallen!

Tenk stort! Her er min personlige favoritt, på camping og hjemme, når jeg koker krabber eller lager mat til store selskaper. Noen ganger lager jeg også paella i den. For det er faktisk det de er ment til, de store pannene og det omfangsrike gassblusset på hele 11 kW.

 

Paellapanner med brennere kommer i flere størrelser, pannene i mange utførelser, med en drøss ekstrautstyr, og brenneren kobles lett til samme type gassbeholdere man bruker til griller. 

 

Den veier nesten ingenting og brenneren har to ringer der den ene kan kobles ut hvis dere ikke er så mange som skal mettes. Mitt liv ville vært fattigere uten, og mine venner ville vært snytt for mange store matopplevelser. Prismessig er den meget gunstig, under to tusen kroner for full pakke. Se paellaspesialisten.no


Frittgående? Her er forskjellen på egg - slik at du fritt kan velge

egg frittgående buregg økologisk

Write a comment

Comments: 0