Flere tar saken i egne hender

Mat for tanken om likestilling:

Jah! Flere menn «kutter strengen» - det er en strålende gladnyhet. Å sterilisere seg er noe av det beste ekte mannfolk kan gjøre for kvinner. Og nei, man får ikke pipestemme av det.

Hvorfor skal en voksen familiefar overlate til dama å bruke ubehagelig og helseskadelig prevensjon? Det siste året har 25 prosent flere av oss menn svart med å ta skrittet. Men det er ikke mange nok.

 

Jeg har gjort det. Det er unnagjort på 20 minutter, helt udramatisk og med lokalbedøvelse. Man kan gå på jobben etterpå, selv dro jeg og handlet ny sengemadrass på Ikea. (Mer om sengeaktivitet etterhvert!)

Mye kvinnehelse for pengene

Det koster oss ingenting, men gir stor helsegevinst for damene. Prisen? Akkurat nå koster det kroner 5890 hos Aleris, som nå i februar rapporterte at de i fjor gjorde inngrepet på rundt 1500 menn. Det er altså en økning på 25 prosent fra 2018. Volvat, som kappet strengen på rundt 800 kloke og handlekraftige menn i fjor, melder at det er en økning på 20 prosent.

 

 

Men det er bare ikke nok, i en sak der vi menn så enkelt kan spenne i fra og sparke inn åpne dører i likestillingens navn.

 

Her en skjermdump fra en NRK-sak om hvor udramatisk kuttingen er.

Urologen Sevat Molven utfører egenhendig 400-500 steriliseringer i året, og her er hans skarpe iakttagelse.

 

«Det er tydelig at menn snakker om dette seg imellom. Det er ikke sjelden vi får inn flere menn fra en arbeidsplass,» forteller legen. Sterilisering er blitt en snakkis i lunsjen. Da er det skjedd noe.

Vi tar oss endelig et tak, vi gutta. Helt til de siste fire-fem årene har bare omtrent 3000 av oss tatt til vettet. Nå melder altså flere i det private helsevesenet - der du skal henvende deg, dette er dessverre ikke en prioritert oppgave i det offentlige - at de tror vi ser en trend. 

Gravide - langt over tiden

Selv er jeg en som har gnålet om viktigheten av sterilisering i snart ti år, i flere medier. For hva er egentlig grunnen til at damene våre skal svelge p-piller hver bidige dag - til the bitter end, til de av naturlige årsaker ikke lenger er fruktbare? Kanskje 15 år på overtid, etter at vi uansett har bestemt at vi ikke skal ha flere barn? Hvor fornøyd er hun eventuelt med å ha en spiral oppi der?

 

Spørsmålene stilles heldigvis oftere nå, både på puber og fotballkamper.

 

Her fra et innslag TV2 har plassert i kategorien underholdning! (Og ja, det er jeg som blir sitert...)

Til vegrende menn som ikke synes p-piller er noe å mase om, foreslår jeg følgende: Lukk opp damas baderomsskap, finn pillepakken og les pakningsvedlegget. Der står det om

 

  • Humørsvingninger
  • Vektendringer
  • Hodepine
  • Nedsatt sexlyst

 

Blunk, blunk lizm… Dette er alene nok til å få en normalt oppegående mann til å legge seg under kniven.

 

Med iskald fagterminologi forteller papirlappen videre om risikoen for blodpropp, blødningsforstyrrelser og mulige - om enn bare mulige - enda verre ting. Vi er flere som nå mener at det mulige bør være mer umulig.

Flaue bortforklaringer

Det finnes noen greie motargumenter: En mann og en kvinne kan være i tvil om tidspunktet - er streken virkelig nådd, egentlig? - og det kan være litt tvil om stabiliteten i forholdet.

 

Men det finnes langt flere utrolig pinlige bortforklaringer. «Skal det liksom bare komme blårøyk ut av den, da?» er en av dem jeg selv har hørt. 

 

« Det er en god prevensjonsmetode, og det er ett mye enklere inngrep for menn enn for kvinner. Man må på kvinner gå inn i bukhulen og det er et langt større inngrep enn det du har vært gjennom,» sa lederen for Steriliseringsrådet, Henning Aanes, i innslaget fra bildet over her.

 

Her er overskriften på et annet innlegg som skapte debatt, før det nå ser ut til å løsne litt.

«Kastrering? Nei du, så gammel er jeg ikke,» lyder en annen kjekk kommentar. «Kastratsanger? Eh, nei, jeg er for gammel til å bli med i Sølvguttene,» er like gammeldags.

 

Er det snakk om lyster og utfoldelse kan jeg av erfaring opplyse at sterilisering i dobbel forstand kan bli en utløsende faktor. Faren for en glipp i prevensjonen, og påfølgende vurdering av abort, bidrar til både mer spenning og trygghet i tosomheten.

 

Så la oss snakke enda mer om det, gutter. Vi har jo ikke lenger mage til å se vår elskede, moren til våre barn, i øynene og si, som om dette er den mannlige urkraftens pris hun må betale:

 

«Det dreier seg om følelsen av å være mann. Okei, pus?»

 

 

Vi legger heller denne ballen død. Nå.

 

Her ser du et bilde av den enkle løsningen.