Grønn glede: På med pestoen!

Vi ser lysegrønt på livet når vi i mørketiden kan høste potter med norske krydderurter som strutter av smak. Her får du pottetrening - og pestokurs.

Neida, det er ikke bare dilldall når vi nå fyller kjøkkenbenken med friske urter, det er å vise ekte omsorg for smaksløkene våre. 

Denne saken er laget i samarbeid med stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt

De grønne kvastene byr seg fram i alle butikker, like kortreiste som høyreiste - og gjerne merket med Nyt Norge. 

 

Da er det all grunn til å stemme på de grønne: En generasjon etter at det ble regnet som vågalt å bruke helt vanlig kruspersille, hører nå en mengde krydderurter til det vi kan kalle den tidsriktige grønne fløyen i politikken - unnskyld, i matlagingen.

 

Her i det ellers ganske karrige nord dyrker vi nå fram over 20 ulike urter til salgs. I statistikken kan vi se at i 2020 kjøpte vi urter i butikk for over 280 millioner kroner. Det er en økning - muligens grunnet korona og mer hjemmekoking - på bortimot 20 prosent.

Ikke noe sprøyt...

I alle fall er våre norske buskvekster temmelig vernet mot miljøskadelig søl, slik det bemerkes på bildet av denne dillen i nærbutikken min. Plantevernmidler er også kjent som sprøytemidler...

krydderurter oppskrift

Følg med videre her, så skal du se hvordan du lett kan trylle med klassisk pesto, og lage en virkelig glatt og god urteolje - og så toppe det med å poppe… popcorn med urter, ja!

 

Italienerne har slafset i seg pasta med pesto siden lenge før vår tidsregning. Da pestoen først kom på bordet i norske trendrestauranter midt på 1980-tallet, så kom den så det skvatt på dukene.

 

Alle kjøkkensjefer med fippskjegg lagde sausen, og alle hippe byvankere ville ha den - på alt mulig.

Mer smak, mindre pes

Selv har jeg lært meg å snike inn litt pesto der man kanskje ikke forventer det. Fordi det er veldig godt, og fordi den tydelige smaken gjør at jeg faktisk bruker mindre helseskadelig salt enn jeg før gjorde.

 

Her, for eksempel, så legger jeg en god dose urtepesto inn i brettekanten på pizzabunnen. Det er jo litt overraskende, og det er alltid en suksess.

krydderurter oppskrift pesto

I dag står det «friske krydderurter» i nær sagt alle oppskrifter. De vokser tilsynelatende vilt hos ledende matbloggere (som fx Fru Timian), og vi fyller handlenettene med inspirasjon. Det er virkelig så-å-å vakkert. 

 

Men… vi er nok dessverre flere som stadig opplever at de deokorative søtingene visner på benken før vi får ånden over oss.

 

Derfor: Her er to greie grunnregler for grønnskollinger.

Regel nr. 1

VI MÅ PØSE PÅ MED DEM

 • Ja, for mange av oss bruker jo friske urter bare som krydder. Vi slenger noen blader oppå maten, og sier voila! Det vi heller skal gjøre, er å se på urtene som små grønnsaker.
 • Når urtene spiller på hovedscenen i middagsselskapet er persillen som blåserrekka, det drivende trøkket. Den kan du bruke uanstendig mye av i hva som helst. Også basilikum kan du pøse på med, tett opp mot rollen som solist. Vi tåler også langt mer dill enn vi tror.
 • Timian kan vi bruke mye av, men litt mer forsiktig. Det samme gjelder mynte. Sterke stoffer som estragon og rosmarin bør begrenses til en tydelig tilsetning. (Skikkelig mye koriander kan lett smake litt som såpe - spør du meg, da.)
krydderurter oppskrift pesto

Regel nr. 2

VI MÅ BEHANDLE DEM RIKTIG

 • Sett de små pottene i en brødform på kjøkkenbenken eller i vinduet, slik at de lett kan flyttes litt rundt. Klipp av halve plasten, slik at de står sånn passe oppreist.
 • Ha vann oppi formen, ikke rett i pottene, for da får de overdose og drukner. La dem trekke litt vann unnenfra en times tid og hell resten ut. Gjør dette hver dag, men pass på at urter med store blader får mer vann enn dem med små.
 • Mykje lys og passe varme er det som gjelder. Ikke kaldt eller trekkfullt, det gjelder særlig for basilikum. (Men dill og gressløk tåler faktisk å stå i kjøleskapet!)

Når småtassene dine begynner å henge med hodet, da må du skynde deg. Lag en salatdressing eller stapp dem i en omelett - eller følg oppskriftene her!


Dermed pesto

DIN EGEN KLASSISKE PESTO

krydderurter oppskrift pesto

Vanligvis brukes bare basilikum, men det er bedre å bruke den som basis og fylle på med flere favoritter - så blir den din egen spesialitet. (Jeg har noen ganger i litt kapers fra glass!)

 

Her går vi omtrentlig fram:

2 små potter basilikum, pluss noen andre krydderblader

1 dl smaksnøytral olje

3 ss hakkede valnøtter (eller pinjekjerner, men det er dyrere)

2 ss finrevet hvit norsk ost, gjerne en av de nye geitostene

1 lite fedd hvitløk, hakket

en liten skvett sitronsaft

litt salt og pepper

 • Bruk en stavmikser eller en liten blender til å mose sammen det grønne urtegodtet med hvitløken, først noen sekunder med bare litt av oljen, så med resten.
 • Juster konsistensen til en tykk saus, med mer grønt eller mer olje.
 • Bland inn nøtter og ost, før du smaker til med salt og pepper. Lag gjerne fem ganger så mye, så du har en stund. 

Tips: Med en stor dose pesto er det lurt å oppbevare den i glass med skrulokk, og helle på en liten skvett ekstra olje på toppen - det vil hindre skadelig oksidering (Gjelder også for kjøpe-pesto)!


Et oljet lyn

ALTSÅ URTEOLJE

krydderurter oppskrift pesto olje

Min favoritt, som jeg drypper i blomkålsupper og annet godt. Det er flere måter å lage en velsmakende olje på. Her har jeg hatt i masse basilikum, pluss litt annet, og så silt den.

 

½ l olivenolje med nøytral smak

1 potte basilikum

1 ss timianblader, og gjerne noen andre urter du liker

1 fedd hakket hvitløk

salt, pepper

 • Kjør alt sammen i en blender, eller bruk en stavmikser, først med bare 1 dl olje. (Viderekomne kan bruke en steinmorter…)
 • Ha i resten av oljen og la dette stå et par dager. Sil av urtene og legg i noen nye stilker til pynt. Smak til med litt salt og pepper
 • Oppbevares på benken, i kjøleskapet vil den bli for stiv til å helles pent over ulike matretter.

Du kan pensle oljen på alt som skal stekes eller grilles, eller bruke den som ekstra smak når alt er ferdig.


Dill-pop

ALTSÅ POPCORN MED DILL

Lager du denne kan du trygt titulere deg som The King of Pop. Den er helt corny!

krydderurter oppskrift pesto

Det er så spennende å poppe sitt eget, og altså ikke bruke sånn kjedelig mikropop.

 

200 g upoppet popcorn

1 potte dill, noe finhakket og noe grovhakket

1/2 dl nøytral stekeolje

litt salt

 

 • Pisk den hakkede dillen godt sammen med oljen. Ha oljen i en kjele på nokså sterk varme.
 • Legg i noen få korn, smell på lokk. Når de begynner å poppe slenger du kjapt i resten av kornene. Når du har inntrykk av at poppingen er omtrent halvveis, har du i resten av dillen. Rist underveis.
 • Avkjøl noe og rør forsiktig inn litt salt.

 

Ja, med denne poppen blir alt som er på Netflix og HBO like artig å se på…


Hvem er hvem - og hva mer kan du bruke dem til?

Det er en jungel der ute... Men trykker du på bildet her får du full oversikt over hvilke friske urter som passer til hva!