Ketsjup: Den røde fare!

Der det er noen voksne hjemme lager vi vår egen ketsjup. Med bokstomater, sukker og eddik. Det er et SÅÅ enkelt sjekketriks - eller for å si det sånn: Come on, catch up!

ketsjup oppskrift

Denne saken er laget i samarbeid med stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt

 

To tomater skulle gå over en vei... 

 

Ha-ha, liksom! Neida.

 

En kjent barnepsykolog røpet en gang at han på et tidspunkt var på nære nippet til å gi opp hele yrket - bare på grunn av denne sykt irriterende barnevitsen. Han maktet ikke å høre den flere ganger. Ville heller bli postbud!

 

Ja, right.

 

Ellers er det helt sant som forvorpne tenåringer hevder: Ketsjup passer til alt. Og det skal være mye av den.

 

DU ER BEST

Sesongen for sommeridrett nærmer seg. Grillsport er en prøvelse for mange, særlig når man blir invitert bort. Hva skal man ta med? Ikke sjelden er det sånn at hver og en tar med sin egen mat og noe passende tilbehør som kan deles med andre. 

 

Hva gjør du da? Det kan virke litt i overkant blærete å ta med sjøkreps når andre legger sommerkoteletter rett ved siden av. Det er som å dra opp en 25 år gammel balsamico og vise den langsomt megetsigende til de andre gjestene, det kan bli litt kleint. 

 

Men uansett: Æren står på spill! Firkantede grillpølser rett fra pakken er ikke mye å bringe til glørne, i dine øyne, og det gir deg heller ikke følelsen av heltestatus å klaske fire kilo flintstek på risten.

 

Det er da den moste tomaten redder deg. Det går fint å komme på fest med simpel mat når du spriter den opp med din egen, høyst personlige og gudegode ketsjup.

 

- Jeg kokte den i går, men oppskriften er hemmelig!

 

AMERIKANSK? NO WAY! 

Det tok deg bare ti minutters arbeid, pluss tre kvarters koketid.

 

Når den helt awsomme ketsjupen – og du selv, mesteren bak den originale deiligheten! – først er blitt grillpartyets midtpunkt, kan du også koste på deg å gi de andre et lite foredrag om den elskede tomatsausens historiske tilblivelse:

 

- Dere tror kanskje den er amerikansk, dere? kan du si. Ta noen skritt frem og tilbake foran publikummet, sånn stand-up-aktig.

 

- Men egentlig er den asiatisk! Og, utrolig nok, i utgangspunktet var den ikke engang laget av tomater! 

 

 

Har du tatt med deg noen teskjeer i plast, ja da kan du virkelig nyte denne stunden, og deg selv. By den hjemmelgede helligheten av en ketsjup rundt til prøvesmaking.

 

- Den første ideen om en kryddersaus til mat fikk vi europeere i Asia, der vi ble inspirert av ulike fruktsaus. Først senere kom tomatene inn i bildet. Chutneyene vi ser i innvandrerbutikker er egentlig opphavet til ketsjupen.

 

DU VIL TILBES

Dine tilhørere blir dine tilhengere. Du hører dem smatte, etter at de først så litt usikre på hverandre. Kanskje ser du en ellers lekker dame bruke benet til å skyve en kjøpt plastpakke med potetsalat diskret inn under en busk.

 

Det er ikke noe i min universitetsfaglige bakgrunn som bekrefter dette, men min erfaring er at mange faller pladask for ketsjupkokken. Og da er det jo på sin plass å si: 

 

- Velbekomme, bare forsyn dere. Jeg kan godt lage mer! Kanskje hjemme hos en av dere?

 Potetmosen som (også) matcher

Trykk på bildet for å oppleve oppskriften på en potetmos som fører til enda mer intim energi på hvilken som helst grillfest!


Write a comment

Comments: 0