Hummus: Slik lager du den nye folke-dippen

Hummus er den nye guacamolen! Her er en superenkel måte å lage den på. Pluss en variant for sarte barn.

hummus enkel oppskrift

Hummus where the heart is, sier jeg. Passer over alt og alltid. Men hvor kommer´n fra, sånn egentlig?

 

Nå stikker vi hodet inn i et vepsebol. Den berømte dippens opphav, og ikke minst hvordan man lager den korrekt, er et tema som vekker sterke - for ikke å si eksplosive! - følelser.

 

Både i Isreal, i Libanon og i Syria hevder folk at det er akkuat de som har funnet den opp. Så… det er nok en konflikt vi bør unngå å blande oss inn i.

Fôr for fred

hummus oppskrift enkel peanøttsmør

Her er en gjeng libanesiske kokker som prøver å gruse de andre med å lage verdens største hummus-fat. Slaget står hvert år, da alle lands kokkelaug vil inn i siste utgave av Guinness rekordbok.

Give chickpeas a chanse, kan jeg vel legge til.

 

(Men goacamolen er forresten norsk! Alle vet jo at det er en gammel samisk tradisjonsrett, servert som såkalt gu-akka-mole, under et rituale når alle reinsdyrene er talt opp, men bare gud vet hvor mange muler det egentlig ble...)

For liten og stor!

Hummusen består uansett av de evige råvarer: Kikerter og såkalt tahini, som er purérte sesamfrø, pluss olje, sitronsaft og hvitløk.

 

Her er en veldig grei og god utgave jeg har gjort suksess med i mange år. Det er nok ikke dumt om om du går på Polet og skaffer en libanesisk vin til. Men selv om hummus ser ut som barnemat, er det ikke alle småttinger som liker gurpen. Derfor har jeg også komponert en variant med peanøttsmør. 

 

Den voksne er med tahini, som du må til en butikk med asiatiske råvarer for å få tak i. Barnegrøten er uten.

 


Voksen-hummus

Trykk på bildet.


Barne-hummus

Trykk på bildet.