Zzzmaken av sommer!

Du trodde at honning smaker honning? Her ser du hvor forskjellige honninger kan være. Velg din favoritt!

Søk på nettet nå, og finn et honningutsalg i nærheten - eller et gårdsutsalg der du er eller snart skal på norgesferie.

  • Noen smaker sommerlig av bringebær, andre har et hint av lindetrær - mange foretrekker et preg av høstlig lyng. Spennvidden er enorm, som med vin.
  • Honning er uansett så godt, og det er så riktig å spise mye av den. Når vi svermer for den søte smaken, gjør vi også naturen en tjeneste. Vi bidrar til at flere bier hjelper viktige planter til å forplante seg. Det kalles pollinering.
  • Selv honning som ikke er merket med at den er økologisk, er så godt som økologisk her i Norge.

Den reneste nytelsen

Perfekt i te, selvsagt. Og i kaker. I marinader. Dessuten direkte på kjøtt og sjømat. De overraskende oppskriftene nederst her vil du nok bruke gang på gang.

Først et lite bi-drag til opplysning:

  • Honning er et rent naturprodukt. Biene flakser altså rundt og samler nektar fra blomster, som de så tilsetter enzymer fra seg selv og lagrer i vokstavler hjemme i bihulen (altså bikuben). Inne i kuben tørker den til honning som biene forsegler med voks, slik at  honningen smaker av de blomstene biene har besøkt.
  • For å lage en halv kilo honning må biene hente nektar hos 10 millioner blomster! Det krever rundt 30 000 flyvninger. Når en bikube gir for eksempel 30 kilo honning kreves det med ander ord et betydelig antall utflukter for biene.
  • Honning er 10 prosent søtere enn sukker. Dessuten gjør det høye innholdet av såkalt fruktose at honning gir et jevnere blodsukkerinnhold i kroppen enn sukker - du får energi som varer lenger. 

Du kjøper det her, der og over alt

Lokal honning får du tak i mange steder, i mindre butikker med spesialiteter og håndverksmat, eller direkte fra birøktere. Sjekk Facebook. Der finner du stadig vekk røktere som selger varene sine, gjerne på et bestemt sted der de reiser for å møte folk som vil ha.

 

Her er et godt eksempel:

Jeg tok kontakt da jeg nylig så denne på FB, og det angrer jeg ikke på. 

 

På et gatehjørne midt i Oslo avtalte jeg å møte bonden Erik Røed fra Sokna. Rett ved siden av en trikkeskinne løftet han en stor opplevelse ut av bagasjerommet - en honning som virkelig fikk meg på sporet av den gode smaken. 

En jomfru!

Blåbær- og tyttebærnektar, pluss andre vårlige sommerblomster, reklamerte røkteren. Jomfruhonning, kalte han den. Helt urørt, bare filtrert for voks og tappet på glass.

  • Helt ufiltrert kan vi også fastslå at vi mennesker er helt uløselig knyttet til biene. Rundt 80 prosent av avlingene i Europa er avhengig av bier som pollinerer planter. Omtrent 30 prosent av maten vi spiser er direkte eller indirekte sikret av bienes virksomhet.

Et spekter av smaker

Våre små venner bidrar i høy grad til biologisk mangfold, men akkurat nå holder vi oss til mangfoldet av smaker. Her er lynkurset i honningsmaking.

 

Vit at det er to typer honning:

 

  • Sortshonning, som har bodd med stort sett en type blomster rundt seg. For å kalle honningen sortshonning må minst 55 prosent av plantene de har samlet nektar fra være av samme sort. 
  • Stedshonning, som er knyttet til et bestemt sted, da gjerne med ulike blomster i nærheten.

 

Det spesielle med Norge er at vi har en ganske kort blomstringstid,  nesten alt kommer i ett smell når det først blir varmt, så det er vanskelig å få så mange rene sortshonninger. Men de finnes,

 

I tillegg skiller vi her i Norge mellom typene sommerhonning og lynghonning. Førstnevnte er en mild og søt honning av nektar fra vår typiske sommerflora, som bringebær, kløver, blåbær og frukttrær. Sistnevnte er en sortshonning, kraftig på smak, som blir til ved at røkterne på sensommeren flytter kubene ut på heier og fjell, der særlig røsslyng gir smak.

 

Som å sippe vin

Lek deg med de samme begrepene og kriteriene som under vinsmaking: Kjenn på smaker som fyller munnhulen, smatt etter kjennetegn som ikke bare er søthet, men blomster og ulik nektar.

 

Utseende, farge og klarhet kan beskrives. Teksturen kan være tørr eller litt vandig, gjerne kremete, uten klumper og krystaller. Duften skal helst hinte om ulike aromaer. Smaken bør være ren og balansert, samt ha litt lengde ut over den søtlige ettersmaken. Ja, det er nesten så man bør si skål!

 

Alt-i-ett-honningen

Som sagt er vi så heldige å leve i et land der det ikke er så voldsom forskjell på vanlig og økologisk honning. Men honningen vi finner i absolutt alle butikker kommer i begge utgaver.

Kravene til øko-merket honning er at innen en radius på tre kilometer skal avlinger som biene tar nektar fra være økologiske. Men det meste biene koser seg med er jo uansett viltvoksende planter som så langt i fra er sprøytet eller noe.

 

De kjente og kjære blikkboksene fra Honningcentralen er resultatet av samarbeid mellom rundt 1600 norske birøktere. Honningen er blandet for at smaken og konsistensen skal være jevn - men smakene er der!

 

Bildet av de ulike honningene øverst i saken her er faktisk av et utvalg honninger som havnet i nettopp disse blikkboksene.

 

Ferie-zztemning!

Her er jeg på besøk hos en birøkter. Det er en drøss av tilbud om gårdsbesøk rundt omkring. Så kom igjen - noe skal vi jo finne på når sommeren 2020 ferierer rundt i dette lange, fine landet!

Over til maten, og noen av mine favoritter med den deilige zzzmaken!


Honningstekt chevre med pistasj


Honningmarinade med timian


Honningfrukt med yoghurt


Dette visste du nok ikke om kontroll av norsk mat