Så lett å lage kul ketsjup!

Aldri før har vi kjøpt så mye ketsjup som de siste ukene. Synd, siden det er nesten pinlig enkelt å klemme ut vår egen, personlige variant av «den røde fare».

hjemmelaget ketsjup oppskrift

Bilder av hjemmelagede surdeigsbrød har oversvømt sosiale medier gjennom unntakstilstanden. Men nå avslører matgiganten Orklas salgstall at vi har hatt en mørk hemmelighet der inne i karantenen vår.

Såpe og tomatsøl

Vi har kjøpt mer enn dobbelt så mye såpe som normalt. Det er topp.

 

At salget av ketsjup også har steget til rekordnivå, det er bånn. Vi kjøper normalt en flaske ketsjup annethvert sekund i Norge, 13 i året for en gjennomsnittsfamilie, har Aftenposten beregnet - og de siste ukene altså i et enda mer bankende kjør!

 

I nye og noe mer sosiale tider kommer grillsammenkomstene med vårsprett for humøret. I første omgang blir det sikkert sånn med felles grill, der folk har med seg egen mat som de legger på.

 

Grillsport blir en etterlengtet folkeidrett fremover, og om du pynter grillristen med kalde, firkantede grillpølser rett fra plasten havner du ikke i têtskiktet. Hvis du ikke medbringer din egen ketsjup som du generøst deler av, da!

 

«Jeg kokte den i går, og dere kan godt få oppskriften!» kan du si under applausen. Og du må gjerne nevne hvor du har fått den fra:)

Du og ketsjupen din, assa!

hjemmelaget ketsjup oppskrift

Det tok deg bare ti minutter å smekke den sammen, pluss tre kvarters koketid. Og jammen har du spritet den opp med en dasj karri. Du er så-å-å innmari ku-u-ul.

 

Når den utrolige ketsjupen - og du selv, produsenten av herligheten! - er blitt midtpunktet i den sosiale kozen, kan du også koste på deg å gi et lite foredrag om den elskede og utskjelte tomatsausens historiske tilblivelse.

 

  • Den er ikke amerikansk. Ketsjup er egentlig en viderutvikling av asiatiske fruktsauser, såkalte chutneyer.
  • De første amerikanske pølsebodene ble satt opp for fabrikkarbeidere på slutten av 1800-tallet, og der skulle det i tillegg bys på litt helsebringende tomatsaus med litt syrlighet i kontrast til fettet.
  • På 1950-tallet kom pølsebod-kulturen til Norge. Først med bare sennep på pølsene, men etterhvert med ketsjup, sprøytet «tur-retur» på snabbene i lompe.

 

Herlig at å lage ketsjup er like enkelt som å koke egg!

Oppskriften:

Du kan lage den naturelle, eller tilsette en ekstra smak, som jeg gjør her - med en liten og utfyllende dært karri.

1 boks, eller kartong, flådde tomater, gjerne plommetomater

1 sjalottløk

1 fedd hvitløk

2 ss tomatpuré

4 ss brunt sukker

4 ss rødvinseddik

1 ts karri

salt, pepper

 

  • Finhakk løken og stek den i litt olje på litt under middels varme et par minutter. Finhakk hvitløken og tomatpuréen. La det hele steke med knapt minutt til. 
  • Ha i tomatoksen og sukkeret. La det småkoke en drøy halvtime, til det begynner å tykne. Mos tomatene av og til med en gaffel. 
  • Kjør det så til en jevn mos med stavmikser. 
  • Smak til med eddik under småkoking og avslutt med karri, pluss litt salt og pepper.

Litt veggis i våres?

Og når du først er så i støtet kan du også lære å lage de beste og mest bærekraftige retter av bønner og linser. Trykk på bildet for å se hvordan du fikser det like enkelt som ketsjupen!


Drikke til? Sangria!

Piker, vin og sangria... Det er nå du skal lære å lage den på skikkelig vis, og det gjør du lett ved å trykke på bildet!