Engangsgrill - det er helvetes ild

Røyken fra engangsgriller er nå regnet som like sosialt stigmatiserende som røyken fra sigaretter. Her er de kule alternativene.

Det er ikke sant! 

 

Det utbryter barna mine når jeg forteller dem at da jeg var yngre så var det lov å røyke på fly og tog, ja tilogmed på trikkens bakerste vogn. De tror det bare ikke. Det er for sjukt. 

 

  • Mitt håp er at når de forteller sine egne barn at «det var en gang» at det var vanlig å fyre opp engangsgriller over alt - og gjerne bare la dem bli stående i byens parker som brannfarlig søppel! - så vil de møte den samme vantroen.

 

Åkke som, vi skal kose oss med utendørs matlaging. Men all ute-mat må ikke utsettes for kull! 

1. Kjøp en turwok

  • Den endelige løsning. Denne har jeg hatt mye glede av i mange år. Denne sammenleggbare søtingen av en wok er av merket Eagle Sharp, er av rustfritt stål, veier kun en halv kilo, og med messingbelegg i bunnen blir det virkelig varmt med en gang du setter den over gassblusset.
  • Med en sånn i hånden er det bare å snitte grønnsaker og strimle kjøtt eller fisk hjemme, legge det i en plastpose med passende marinade og deise det hele i woken når sulten melder seg ute i det fri.
  • De fleste sportsbutikker har den, og på XXL selger de den for bare 199 kroner i sommer! En enkel brenner er heller ikke dyrt. Se eagleproducts.no

 

2. Sats på klassikeren

  • Den gode gamle Trangia´en, ja! Ingen over, ingen ved siden. Dette er den svenske originalen i utstyrsklassen som kalles stormkjøkken.
  • I 60 år har et slikt sett vært friluftsmenneskers beste venn. Alle deler stables inni hverandre til en kompakt pakke. Det finnes konkurrenter, men det lar seg vanskelig gjøre å lage et stormkjøkken som utfordrer klassikerens posisjon, særlig siden den stadig oppdateres med slipp-belegg og annet.
  • Så godt som ingen kulinariske øvelser er for krevende, med denne kan du lage god mat «fra bunnen av», med både kokekar, stekepanne og en kaffekoker til avec’en. Gassblusset på bildet bruker jeg også til ovennevne turwok. Pakken koster rundt tusenlappen. Se trangia.se

3. Paellabrenner på pallen!

Tenk stort! Her er min personlige favoritt, på camping og hjemme, når jeg koker krabber eller lager mat til store selskaper. Noen ganger lager jeg også paella i den. For det er faktisk det de er ment til, de store pannene og det omfangsrike gassblusset på hele 11 kW.

 

Paellapanner med brennere kommer i flere størrelser, pannene i mange utførelser, med en drøss ekstrautstyr, og brenneren kobles lett til samme type gassbeholdere man bruker til griller. 

 

Den veier nesten ingenting og brenneren har to ringer der den ene kan kobles ut hvis dere ikke er så mange som skal mettes. Mitt liv ville vært fattigere uten, og mine venner ville vært snytt for mange store matopplevelser. Prismessig er den meget gunstig, under to tusen kroner for full pakke. Se paellaspesialisten.no


Frittgående? Her er forskjellen på egg - slik at du fritt kan velge

egg frittgående buregg økologisk

Write a comment

Comments: 0