SÅNN lager du en ekte irish coffee

irish coffee oppskrift

Dette må pugges, for mange lager den jo så bort i hytteveggen feil!

 

Og vi bør absolutt lage oss denne styrkedrikken nå i urolige tider, for en «irish» inneholder jo alle de fire næringsstoffene vi trenger for å leve godt: Alkohol, koffein, sukker og fett.

 

Dette suger

Feilsøkingen i en middels norsk servering av den klassiske kaffen gir et sørgelig resultat: Vi heller traktekaffe i en trailerkopp, pøser på med whisky og rører inn en spiseskje hvitt sukker, mens en snurretopp av bokskrem viser hvor elegante vi er. Så stapper vi et sugerør oppi, eller helst to.

 

Det første først: Har du whisky i kaffen, ja  da er det skotsk sprit du (mis)bruker. I Irland heter kulturdrikken whiskey - med e!

 

Deretter retter vi opp bakfra: Sugerør er nettopp bare rør. Hele poenget med en irish er at den whiskey- og sukkerbalanserte kaffen smakes samtidig med kremen, i samme slurk.

 

Toppen av krem

Med sugerør suger vi opp kaffen alene. Det er frustrerende, når den hvite dynen oppå også frister. Derfor er det mange som bruker sugerørene til å røre hele greia sammen - slik småbarn, og noen infantile voksne, moser maten og går glipp av det fine spillet mellom ingrediensene.

 

I settene som på bildet over er sugerør og skje kombinert. Noe sånt ville jeg ikke hatt i kjellerboden engang. 

 

Så til kremen: Den gode følelsen er ikke i boks når du trykker på boksknappen. Kremen skal piskes for hånd og ha den helt riktige konsistensen. Ikke hardpisket slik at den legger seg som en marsmallow, men akkurat slurp-bar. Det vil si at den som på bildet under ikke skal henge fast på vispen heller.

 

Mår? Vi tar sånn passe

Sukkeret? Original-oppskriften sier brunt sukker, men erfaring med det klisne og i uheldige stunder hardpakkede brune sukkeret gjør at vi uten nevneverdig tvil kan godta demerara-sukker.

 

Om kaffen vil de fleste realitetsorienterte miksologer (som bartendere kaller seg nå!) nikke til at presskanne er bra, før de begynner å plapre om kaffetyper - og kanskje anbefaler en type kaffebønner som har vært gjennom tarmsystemet på et mårdyr. Jeg tenker vi tar vanlig kaffe.

 

Det skal gjerne stå Jameson på whiskeyflasken, eventuelt Tullamore Dew. De er passe milde, i kontrast til irene selv. Mengden? Sånn 3-4 centiliter er tilstrekkelig, det er tross alt ikke kaffedoktor og karsk, dette her.

 

Når du har gjort dette riktig, altså svelget unna opplysningene her, er det på tide å påskjønne deg og dine med innkjøp av spesialglass for irisk, med stett og hank.

 

Er du tørst på mer kunnskap er det bare å google Joe Sheridan og Stanton Delaplane - så får du mye å fortelle om den irske kaffens opprinnelse neste gang du våger deg ut på dette kunstfeltet!