Litt motløs? Håpet er lysegrønt, sunt og godt. Det er tid for å sette tennene i den hippeste grønnsaken akkurat nå: Grønnkål.

Denne (grønn-)saken er sponset av Opplysningskontoret for frukt og grønt
På bildet er det en venninne som har sikret seg snask. Vi er flere og flere som har lært å elske grønnkålen, og bruker den både til suppe og salat, eller bare som fritert helse-godteri.
OBS: Fås i netthandel også.
Gir energi
Den som er slapp og sliten får ny energi av denne superkålen. Ja, for er det noe som fortjener å bli betegnet som «supermat», så er det jammen grønnkål! Den er stappet med mineraler og kostfiber, den strutter av både A-, B- og C- vitaminer, pluss jern. Mer kalsium enn i melk. Mer betakaroten enn i gulrot.
Til et første stevnemøte er det kanskje like greit å kjøre den i blenderen.
Smooth operator

Det er bare å helle en pose grønnkål, normalt 150 gram, i en mikser, og…
- legge til en banan
- kanskje litt avokado
- gjerne noen eplebiter
- litt revet ingefær
- en skvett sitronsaft
- et par generøse skjeer med yoghurt
- 4-5 dl eplejuice
… og så kjøre i vei. Den som trenger å svelge unna næring i nær ekstrem form, hiver også oppi et rått egg.
Vi nyter - på nytt
I dag er det grønnkål å få i så å si alle butikker, nå også som hovedingrediens i poser med wokmiks. Det er sprøtt å tenke på at for bare få år siden var den ukjent for de aller fleste.

De taggete bladene var egentlig en del av helt vanlig norsk kosthold, faktisk helt siden vikingtiden, viser utgravinger. Men så bare forsvant den på 1960-tallet. Borte vekk.
- Noen mener at det hadde sammenheng med knapphet på matvarer under og etter krigen, da grønnkålen var blant de få råvarene som alltid var tilgjengelig, gjorde at folk flest forbandt kålen med dårlige tider.
- I Danmark har konge-kålen vært populær hele tiden, men hos oss har bare noen få helskost-entusiaster holdt liv i tradisjonen - gjerne med hjemmedyrket kål.
- Den er ikke vanskelig å dyrke selv, og det er akkurat nå du bør så.
Sunn - og snacksy
Noe av det enkleste og mest populære nå - og som et klokt alternativ til annen småspising i tider man sitter mye hjemme - er å lage sprakende sprø chips av bladene.

Alt du trenger er litt olje - og litt salt til slutt, da.
- Riv kålbladene i mindre, men fortsatt grove biter. Ta gjerne vekk de tykkeste stilkene.
- Gni bladene grundig inn med olje, en smaksnøytral olivenolje eller stekeolje som solsikkkeolje, omtrent som om du masserer bladbitene.
- Varm stekeovnen, gjerne med varmluft, til 170 grader. Legg bladene i ett lag på en plate med bakepapir og stek i knapt 15 minutter. Sjekk underveis.
For kropp - og sinn
Sjekk denne linken til en norsk artikkel i D2 som beskriver hvordan grønnkålen har tatt av i USA, der flere forskere hevder at superkålen også er bra for sinnets helse. http://linetiller.com/pdf/kale.pdf
På hjemmebane er Fedon Lindberg blant dem som påpeker at sunne saker som dette er bra for psyken. https://fedon.no/tema/smart-mat-hjernen/
På bildet her har jeg vært smart nok til å hive proteinrike nøtter på hjerneføden.

Jeg følte meg litt sjaber og bare nappet med meg en pose med nøttemiks rett foran kassaapparatet, en sånn som inkluderer litt tørket frukt.
- Det er bare å rive et par never blader grovt, og dyppe dem i saltet og kokende vann i maks et halvt minutt. Og så tørke dem med kjøkkenpapir.
- Nøtteposens innhold stekes kjapt i en liten skvett olje, først på nokså sterk varme, og så skru ned.
- Pluss gjerne på med litt finhakket hvitløk og noen skivede småtomater. Med noen dråper vineddik blir det en kul nøttedressing du kan hive på tallerkener med grønnkål.
Mettende salat til middag
Ah! Jeg legger gjerne til et par lammekoteletter, selv om denne varianten er fyldig nok i seg selv. Norske gulrøtter og rødbeter har vi masse av på lager.

Er du litt slakk i strikken, kan du gjøre som meg:
- Kjøp ferdig kokt rødbeter og del dem grovt. Forhåndskok gulrøtter i nokså grove skiver. Legg det på bakepapir noen få minutter i skikkelig varm ovn, med noen dråper olje over. Strø gjerne noen frø over.
- Riv grønnkål grovt og fjern tykke stilker. Ha dem i saltet og kokt vann et halvt minutt. Ta ut, tørk med papir.
Server med en vinaigrette.
Her er mer norsk og næringsrikt godteri:
Roten til alt godt
I butikkene har de også norsk sellerirot! En gammel traver vi godt kan sale opp og ri mer på i disse tider. Trykk på bildet for å se fine måter å lage knollen på.
Planteprotein? Erter er aller best!
Vi er sugne på mer plantebasert protein - og da er faktisk vanlige grønne og frosne erter helt genialt. De frosne er av toppkvalitet, året rundt. Trykk på bildet og sjekk hvor mye godt du lett kan lage.