Vi ber om det: Mer plantebasert mat. Den skal være god, sunn og bærekraftig - ikke minst lettvint, og gjerne latterlig billig. Vi er herved bønnhørt!
Heldigvis har alle butikker et digert utvalg av ulike bønner. Se her så mye godt du kjapt lager av dem!
Denne saken er sponset av stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt
«Lag hva du vil! Det blir helt sikkert godt!»
Slik lyder det gjerne når venner og bekjente stadig vekk ber meg om å lage mat til dem, i små og store selskap. Og stadig oftere kommer dette ydmyke tillegget:
«Men aller best er det om du svinger opp med noe kjøttfritt, da!»
Grønt og godt skifte
Plantebasert.
Det er stikkordet for hva slags mat stadig flere av oss ønsker å spise. Mer grønnsaker, mindre kjøtt. Stadig kommer det nye undersøkelser som peker på det som mange tror er en trend, men som nå tegner til å bli et varig skifte i matvanene våre.
- Vi ønsker å kutte ned på kjøttspisingen. Tre av ti ønsker å spise plantebasert mat tre eller flere dager i uken.
- Nå vil vi ikke spise mer grønt bare på grunn av egen helse. Vi vil i tillegg ta hensyn til klima, bærekraft og dyrevelferd.
- Kjedebutikkene følger opp så det holder. Flere melder om en salgsøkning på over 50 prosent av vegetarmat, og særlig er det veggisburgere som går unna.
Hjemmelaget er likevel best. Særlig når det er så enkelt som med bønner. (Det kommer knalloppskrifter lenger ned.)
Her svinger jeg opp med lunsj på kontoret. Gjett om folk ble fornøyde! Heldigvis er det ingen sak å lage en herlig bønnestund for mange folk.
Ok, det finnes dem som fremdeles er skeptiske til bønner, som vrir seg ved synet og er troendes til å dra en billig prompevits: «Bønner til middag? Så fint, da blir det boblebad i badekaret i kveld!»
Jeg må innrømme at bønnebruken satt litt langt inne for meg også en gang, en matjournalist og restaurantanmelder med flere kokebøker på samvittigheten. Men for ti år siden tok jeg og kjernefamilien skjeen i en annen hånd: Vi kuttet ned på kjøttet og fikk bønner og linser inn i kjøkkenskapet. (Resultatet ble boken Kjøttfrie dager, som bidro sterkt til å sette i gang bølgen av interesse for mer plantebasert mat.)
Bønner er egentlig svaret på alt vi etterlyser, enten det er helskost eller miljømat vi vil ha litt mer av i hverdagen. Bønner istedet for kjøttdeig gjør til og med taco’en til moderne klima-koz.
For deg som vil prøve ut de mange mulighetene er det to veier til herligheten. Du kan gå direkte hit, på den smale sti:
Bløtlegge og koke
Også så dekorativt, da! Et par boller med ulike bønner i bløt på kjøkkenbenken vitner om at her bor det jammen skikkelige folk, som lever et rolig og bærekraftig liv… For å si det litt selvforherligende og ironisk:)
Tørkede bønner må legges i vann i minst ti timer, gjerne natten over, og så småkokes i omtrent en time før de er klare for å brukes i oppskriftene under.
I en travel hverdag er det kanskje like greit å hente inn råvarene på denne måten - utvalget er det i alle fall ikke noe å si på:
Rett fra boks
Ferdig kokte, klare til bruk! Ikke dyre, de heller. Selv har jeg særlig sans for de økologiske pappkartongene.
Og reklamebudskapet er sant. I bønner er det like mye protein som i kjøttdeig, men denne ferdigvaren er uten fett. Ja, og dette er boksmat som ikke bare bidrar til mindre kreftrisiko - dyrking av bønner er direkte klimavennlig ved at plantene faktisk bidrar til å gi jordsmonnet nødvendig nitrogen, og bidrar dermed til mindre bruk av kunstgjødsel.
Så er det bare det, at vi som bryr oss om maten vår helst vil at den er laget av norske råvarer. Bønner er importvare, Vi må produsere mest mulig av maten vår her hjemme, ikke være det rike landet som høster fra land der folk trenger råvarene sine selv.
På det området går vi heldigvis lysere tider i møte! Her er en av de kommende stjernene i i landbruket vårt:
Bondevennlige bondebønner
Bondebønner, også kjent som hestebønner og åkerbønner, er planten som nå trekkes frem som den mest proteinrike veksten vi kan satse på.
Forskerne er nemlig på ballen for å skru inn løsninger for en større produksjon av norske planteproteiner. I vårt karrige land, der bare tre prosent er dyrkbar mark, vokser det i dag kun én prosent belgvekster (som både bønner og erter er). Men flere forskningsinstitusjoner peker på at belgvekstene har potensiale til å utgjøre hele 25 prosent av denne andelen.
Dermed er de bare så-å-å riktig å spise mer belgvekster. Dette er ingen bønn. Det er bare et godt og velsmakende råd.
Min kuleste bønnegryte - med øl
En av de de kjøttfrie rettene jeg får mest skryt for - og som er enklest å lage, enten det er hverdagsmat til to personer eller festmat til en haug av mennesker.
Trykk på bildet for å bli skikkelig inspirert.
Hvite bønner med sopp som smaker biff
Store og kraftige portobellosopper, som veldig mange butikker har nå, gir en helt utrolig kjøttaktige fylde til deilige hvite bønner.
Trykk på bildet og se hvordan!
Bønneburgeren alle liker
Nam-burger! Dette er favorittmat for både små og store, om det er en vanlig tirsdag eller helg.
Trykk på bildet for å få tipsene om hvordan du klapper sammen en veldig god burger.
Ertekroken: Helt vanlige norske erter er proteinbomber
Dette visste du nok ikke, men de små grønne som vi finner i alle frysedisker er faktisk noe av den sunneste vegetarmaten som finnes.
Trykk på bildet under for å se hvordan du tryller med de trillende go'ingene!
Andelsgård: Sånn melder du deg på - og så mye får du igjen for det
Andelslandbruk er å høste som man sår. Altså få som fortjent. Ikke være overlatt til kjedebutikkene, men ha sin personlige tilgang på kortreist og økologisk lykke.
Trykk på bildet for å kjenne på følelsen!