Derfor er asparges vårens helt!

De er grønne, de er skjønne - og de vet å gønne på. Når de norske aspargesene skyter i været nå er det helt utrolig at en grønnsak kan vokse så fort!

asparges oppskrift

Denne saken er laget i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt

Pang! Startskuddet for årets virkelig grønne skifte går akkurat i disse dager, i en butikk nær deg. For mange av oss er det som julaften og 17. mai på samme tid!

Og det skal balle på seg

Rett bak i køen nå i mai står rabarbraen, og så bare vokser det på seg utover. 

 

Den som åpner ballet er så kjapp at vi nesten må se det i sakte film: Når det er over 20 grader vokser en asparges med rundt 5 centimeter per dag!  Med tanke på at de vi kjøper i butikken - eller kanskje aller helst på et gårdsutsalg - er 20 centimeter lange snakker vi virkelig om hurtig-mat!

 

Takket være vårens ekstra ypperlige forhold er sesongen for asparges i gang minst en uke før normal innhøsting. Selv har jeg for lengst vært ute hos en bonde i Østfold og nappet til meg de aller, aller første.

Spis så fort du kan!

Så hvorfor er den norske aspargesen bedre enn de som ellers ligger i butikkhyllene, importert fra Sør-Europa og Peru? 

 

Svaret er så enkelt:

 

  • Fordi den kortreise norske er ferskest! Og asparges er veldig, veldig å anse som ferskvare. Smaken og den knasende konsistensen svekkes ikke like fort som aspargesen vokser, men den må spises kjapt - jo før, jo heller.

 

En ting til:

 

  • Asparges-bunten skal oppbevares stående i kjøleskapet - i en liten skål med vann.
asparges oppskrift

Her er jeg på Skallerød gård utenfor Moss og tigger Jeløy Gourmet-asparges. Men det er først 17. mai at «alle» skal ha delikatessen. 

 

(Mange butikker som ikke tar inn de dyrere norske aspargesene før folk har gjort seg klare med flagg og bunad - men det blir ofte suksess om du spør i butikken din om de ikke kan by frem de norske noen dager før!)

Vi må spise mer - for å få mer

Helt sikkert er det av dyrkingen av norsk asparges kan trenge et løft. Tygg litt på dette, hentet ut fra Gartnerhallens salgsstatistikk:

 

  • I 2003 spiste vi i gjennomsnitt 160 gram asparges. Da var 95 prosent importert. Siden rundt 1980-tallet var noen få bønder som holdt norsk asparges i live.
  • I 2013 spiste vi i gjennomsnitt 360 gram asparges. Da var importen økt til 100 prosent. Norsk-andelen var ikke lenger registrerbar i grossistleddet.
  • Men så! I 2016 var det flere bønder som inspirert av vår tids voksende matinteresse ville forsøke seg i markedet. 

 

Som sagt er aspargesen en kjapping, men det er bare når den først er i gang. Egentlig tar det tre år å å dyrke frem asparges - fra bunnen av. Og det er altså nå vi kan høste det som stadig flere ofte unge og litt vågale aspargesbønder har sådd!

 

I dag er for eksempel Hvasser Asparges noe av det beste man kan få, med offisielt Spesialitet-merke og gode greier.

asparges oppskrift

Stor forskjell fra jord til bord!

Men OK, jeg som har vært hos ekstra flinke bønder og snusket til meg helt råfersk norsk asparges noen ganger, må innrømme at en åker med prakt-asparges egentlig ikke er noe syn for guder. De ser heller helt gudsjammerlig dølle ut.

Ikke mye grønt skifte å se her. Men sånn er det altså ute i felten. 

 

Asparges er et inspirerende syn når vi har fått dem i hus, da. Det er noe helt annet, det vi kan kreere på kjøkkenet - så nå går vi til tilberedelse. Se oppskriftene under, som guider deg på matveien til vårlig lykke!

 

  • Fun-fact til slutt: Grønn og hvit asparges er egentlig den samme planten. Grønn asparges vokser over bakken, mens hvit asparges vokser og høstes under bakken.

Grunnreglene:

Det finnes flere skoler når det gjelder tilberedning av grønn pasta. Det dreier seg om hvordan man skal få vekk den nokså træene nederste biten, samt om den nederste delen skal skrelles eller ikke. 

 

Trykk på bildet for å få de beste tipsene!


På grønn pasta!

Grønt på grønt - med grønn dill. Både fargekombinasjonen og smaken er sååå 2019! 

 

Trykk på bildet og se hvor lett du fikser det!

asparges oppskrift

På gourmet-vis!

Kok dem eller stek dem som de er - det blir aldri feil. Noen ganger det likevel herlig å gjøre litt mer ut av det.

 

Trykk på bildet og se hvordan du lett lager en fantastisk forrett!


Veldig enkelt med nøtter!

Kjapt stekt og tilført litt nøtter og revet ost.

 

Trykk på bildet for å se hvor enkelt det kan bli!


Mer av Yngve Ekern

Vil du ha en morsom og innsiktsfull foredragsholder, møteleder eller konferansier? Jeg opptrer ofte der det er fokus på mat og landbruk.

 

Trykk på bildet for å se mer om hva jeg byr på!