Kronfågel - for kronidioter?

Akkurat nå er det storinnrykk, vi kjører i kø over svenskegrensen for å handle. Litt billigere, men neimen ikke så bra mat. La oss for eksempel ta en titt påskekyllingene der.

 

Blå-gul påskekylling? Nei takk. Ikke bare fordi jeg heller vil støtte opp om den norske matproduksjonen - men fordi jeg ikke har lyst på magasjau.

Den sene påsken gjør at bransjeorganisasjonen Virke spår at svenskehandelen blir «all time high». Folk som i tillegg til å telle biler over grensen holder et øye med matbransjen «over there» vet at 2018/19 var en värsting-vinter.

 

Folkhälsomyndigheten, som de heter der, så seg nødt til å advare allerede tidlig på vinteren: Tilfellene av campylobacter eksploderte. Årsaken var kyllingkjøttets tilstand.

Søte små i kjøttet?

De ser kanskje ikke så gærne ut, disse basseluskene. Men her snakker vi om en tarminfeksjon som ikke bare gjør deg litt «løen i kørja», men som ofte fører til diaré av diabolske dimensjoner.

 

Helsmyndighetene meldte om godt over 5000 tilfeller av alvorlig tariminfeksjon, og etterforskningen viste at det var fra kyllingene dævelskapen kom. Allerede året før var det påvist tarmbakterier i i nesten 30 prosent av kyllingene fra Kronfågel, som vel er norske «handelsreisendes» favoritt-fjærkre.

 

Så jeg står over, jeg.

Søte små i egget?

Og jeg vil ikke kjøpe påskeegg i Sverige heller. Holder meg til norske egg. Visste du at vi her til lands faktisk har en Salmonella-garanti? Jepp, garantien er utstedt av Regjeringen, og blir fulgt opp av Mattilsynet. 

 

Alle norske egg vi kjøper i lukket kartong, altså med lokk på, er garantert frie for salmonella. Vi er et av verdens veldig få land hvor det er tillatt å servere rå eggplommer, for eksempel til tartar. Norske egg er dønn.

Takk og pris for norske verdier

Vi har superstrenge lover for å sikre mattrygghet hos oss. I tillegg har norske bønder et eget internt opplegg kalt Kvalitetssystem for landbruket, KSL-Matmerk. Dette dobbelt-sikrer oss forbrukere som går etter Nyt Norge-merket i butikken.

 

Men så er det billig børst hos naboen, da! Nuvel, det kommer an på, sier jeg.

Det er slett ikke så dyrt med alkohol og tobakk i gamle Gnore - dersom vi tar inntektsnivået med i regnestykket. Sett sånn kommer Norge på sjetteplass av land der sprit og sigg er billigst, dette på en liste utarbeidet av informasjons- og markedsdatabyrået Bloomberg. (Der er hasj også med i indeksen, men akkurat det blåser vi i her.)

 

Min tanke i påskehøytidener at vi bruker unødvendig mye penger på svenskehandel. Og da særlig om vi sammenlikner med de summene vi i fellesskap faktisk bruker på å opprettholde et sunt og bærekraftig landbruk.

 

«Do the math»: Vi bruker rundt 15 milliarder kroner på å handle i Sverige. Dette er omtrent nøyaktig samme sum som som vi gir i overføringer til en trygg og distriktsvennlig matproduksjon. Og så klager noen på at bønder får så mye støtte?

 

Uansett, nå når selve grense-mayhemet tar til på Skjærtorsdag, vil jeg understreke at jeg...

... heller vil tilbringe påsken her

... enn her!


La denne gjenoppstå!

Verdens eldste - og fremdeles beste! - kjøkkenredskap har gjemt seg godt i mange hjem. Her er svært gode grunner til å finne fram leirgryta igjen. Trykk på bildet for å se mirakler.


I solveggen? Da er det sangria!

Trykk på bildet for se hvordan du lager den beste sangriaen - både rød og hvit!