Plommelikør-oppskrift

plommelikør oppskrift

Her kan selvsagt krydderet varieres. Kanelstang og stjerneanis blir bra, eller du kan lage den ekstra juleaktig med noen nellikspikre. Uansett må prøvesmakingen holdes under kontroll.

 

Et poeng her er ellers at jeg ikke har i sukker fra begynnelsen. Det er fordi ren sprit er mer effektiv når det gjelder å trekke smak ut av en råvare.

 

ca 12 plommer, røde eller blå

½ liter 60% sprit

1 vaniljestang

3  dl sukker og en liten skvett vann

destillert vann til utvanning, eventuelt

 

  • Del plommene i to, eller i båter. Kast de fleste steinene, men behold fire-fem og halvknus/knekk dem med en hammer. Ha plommer og steiner i et lite norgesglass, eller noe annet med helt tett lokk. Splitt en vaniljestang, skrap ut frøene og ha både dem og selve stangen i glasset.
  • Hell på spriten til det dekker. Det må dekke fullstendig, ikke noe må stikke opp. Ha på mer sprit om det trengs, eller kokt og nedkjølt vann. 
  • Sett glasset mørkt og ikke for varmt. Prøv ikke å tenke på det i minst en måned, helst to.
  • Kok deretter en sirup av litt vann og for eksempel 3 dl sukker. Ha dette i likøren, vent ytterligere noen dager og prøvesmak. Fyll eventuelt på med mer sirup. Etterfyll også med mer vann om du vil ha ned alkoholprosenten. 
  • Sil likøren og ha den på en dekorativ flaske.

 

Lyst på lam, men ikke fårikål?

Write a comment

Comments: 0