Oppskrift på skolebrød er pensum

skolebrød oppskrift grunnoppskrift boller

- Hva skal vi lage i helgen etter den første skikkelige skoleuken? 

 

Rekk opp hånden hvis du kan svare.

 

- Hvordan kan vi lage kjempegode skolebrød på den letteste måten? 

 

Fasiten får du her!

 

Pluss en grunnoppskrift, selve læreplanen for

all bollebaking!

Bli den perfekte mamma eller pappa!

Værsågod, sitt ned! På skolebenken, ja. På kostskolen, for å si det sånn, hehe.

 

Dette er den første prøven: Lag skolebrød som gjør at barna trives på skolen, får venner og ikke minst får gode karakterer, pluss får en bra jobb, får seg en trivelig livsledsager og får leve lenge i landet.

 

Spørsmål: Hva er meningen med livet?

 

42? Ikke drit deg ut. Du er gæmlis og har lest Hitchhiker-Guiden, ok.

 

Svaret er: 175. Thats all there is.

 

175 er nemlig den perfekte steketemperatur for alle boller, ja nesten alle bakervarer i galaksen.

 

Om det er en 1. klassing eller 10. klassing som skal belønnes etter den første skoleuken spiller ingen rolle. Og er det snakk om nybakte studenter som har fylle-klint seg gjennom den såkalte fadderuken - en illegal reprise på russetiden! - så skal de jaggu få, de også! 

Kjøp i butikken. Feil svar!

Jeg måtte både le og gråte da jeg etter skoleferien leste en twittermelding med dette bildet av en kjedebutikks tilbud i storefri:

skolebrød oppskrift grunnoppskrift boller

«Rimi - stolt leverandør av diabetes type 2 til norske skoleelever,» lød kommentaren. (Takk til @Mads_Hansen, som barmhjertig lot skrivefeilene stå ukommentert.)

 

Skolebrød er ikke matpakke. Men nå er det gudskjelov fredag - og helg.

 

Nå blir det andre boller. Skikkelig voksenopplæring. Et kunnskapsløft, tenker jeg. En mate-oppgave! (Åhnei, nå får jeg kanskje anmerkning for blødmene...)

Grunnoppskrift på boller

150 g smør

5 dl melk

1 egg

50 g gjær

150 g sukker

1 kg siktet hvetemel

1 ts kardemomme (kan droppes)

1 ts salt

pisket egg til pensling

 

  • Smelt smøret i en liten kjele og hell i melken. Melken skal da være så vidt lunken. Stikk fingeren nedi, da skal det ikke kjennes varmt ut. Det er bedre med for kaldt enn for varmt. Løs gjæren opp i melken.
  • Ha alle ingrediensene i eltebollen til en kjøkkenmaskin og hell i melkeblandingen. Elt mellom 5 og 10 minutter. Elte for hånd? Det går greit, men hust at det alltid tar litt lenger tid enn du tror. Deigen skal bli glatt og smidig, den er klar når den ikke klistrer seg til bakebollen.
  • Form ferdig eltet deig til en stor ball og legg den tilbake i eltebollen, strø litt mel over og dekk med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle. Sett den lunt til heving og la den stå i minst 40 minutter.

Så er det bare å strø mel på bakebordet og bruke deigen til hva du vil!

Skolebrød med bær

skolebrød oppskrift grunnoppskrift boller

Du kan bruke sesongens siste norske jordbær, eller pelle deg ut i skogen og plukke de rekordfine blåbærene som er overalt der nå. 

 

en dose grunndeig

rikelig med vaniljekrem

godt med bær

 

  • Når deigen er ferdig hevet i grunnoppskriften, legger du den på en benk strødd med litt mel.
  • Del deigen i rundt 20 biter og kjevle dem svakt ut i litt avlange former. Legg dem på plate med kjøkkenhåndkle la dem heve litt til, på et lunt sted.
  • Stikk så noen fingre ned i midten og dra dem ut litt, slik at de antar form som små kister. Stryk godt med vaniljekrem i midten.
  • Legg dem til heving et drøyt kvarter til.
  • Pensle så med pisket egg og stek dem i forvarmet ovn på 175 grader i rundt 20 minutter.

 

Legg for eksempel delte jordbær i kremen. Eller altså blåbær, men da er det best å røre/halvknuse dem litt først.


Et skoleeksempel på Den røde fare!

Write a comment

Comments: 0