Grønnkål: Så sunn at det er grønnjævlig

All verdens helsefanatikere og Hollywoodstjerner kan jo ikke ta feil! 

 

Her er den perfekte SK16. Ikke sommerkroppen 2016, men årets sommerkål nummer 1.

 

GRØNNKÅL!

 

Nykomlingen i grønnsaksdisken er blitt en må ha for alle som vil signalisere at de henger med.

 

Dette er hva som skjedde da jeg skulle lage noe av egendyrket grønnkål.

Det vil si, grønnkålen var egenstjælt

Jeg luket litt i hagen hos Jeanette på solfang.no, som var på ferie. Det er ikke så nøye på Nesodden, der jeg bor. Det bugnet jo, så jeg bar meg skakk med bladfiller.

Den styggeste av våre mange kålblader var lenge glemt, før mange av oss nå i disse dager begynte å bry oss om hva vi driver og har i oss.

 

I Danmark brukes den fremdeles, men forbindes av mange eldre folk med dårlig matstell etter krigen. Ikke så gode vibber, altså, men grønnkålen lever et slags liv der i gården. I Norge vendte vi den ryggen helt. Men i sommer altså: Det hippeste du kan spise.

 

Det er ikke uten grunn at denne ultragrønne, av utseende dog svakt tufsete kålstilken nå hylles som om det er Frelserens komme:

Så sunn er den afro-liknende stælken

Alle andre grønnsaker blir... ja, grønne av misunnelse!

grønnkål oppskrifter
  • Grønnkålen inneholder mer kalsium enn melk. Den inneholder mer av det sunne betakarotenet enn gulrøtter.
  • Hvert blad er stappet med så mange vitaminer, mineraler og fiber at ikke engang ernæringsrådgivere med ekstra sterkt oppmerksomhetsbehov orker å ramse dem opp.
  • Den kan brukes til alt, fra salat til suppe, i mos og som snacks. Den er holdbar og kan fryses.

Her er tre dustelette forslag til hva du kan lage

Etter turen på grønnkål-slang hadde jeg tenkt å lage tre retter helt selv, kreativ som jeg er. Men det var jo så varmt denne supersommerhelgen!

 

Jeg ble hypnotisert, først av iskald rabarbrasaft som kona har laget, så av en vin med samme farge, laget et helt annet sted. Du vet, sommer-slapp!

 

Så jeg mekket én med egne hender, fikk kona til å fikse opp noe, og tvang naboen til å lage en tredje ting av det aller nyeste og grønneste gullet.


Mitt eget verk

GRØNNKÅLSALAT MED NØTTER FRA POSE-MIKS

grønnkål oppskrifter

Kjære venner! Jeg har nåde med dere - og meg! Så jeg bare kjøpte en sånn liten pose med nøttemiks, sånn som nå henger foran nesten alle kassaapparater.

 

De inneholder også litt tørket frukt, noe som ikke trekker ned. Tvert i mot, de gjør salaten enda sunnere - om mulig.

 

Så tok jeg en neve blader jeg hadde revet grovt og dyppet dem i saltet, kokende vann en halvt minutt. Jeg tørket dem med kjøkkenpapir mens jeg forberedte toppingen.

 

Jeg stekte hele nøtteposen - uten posen, da - i litt olje. Først på ganske sterk varme. Så skrudde jeg ned og hadde i masse smør og litt finrevet hvitløk, bare litt. Etter et minutt til hadde jeg en fin og mettende nøttedressing. Slang på et par småtomater jeg fant.


Heges avokado-mos

ENKELT. GENIALT. SOM DET MESTE DENNE DAMA GJØR.

grønnkål oppskrifter

Ikke mye om og men, her heller. Hege bare rev av stilkene og grovrev bladene litt, uten forvelling.

 

Så gned ut inn modent avokadokjøtt med hendene. Da ble også bladene myke og fikk en sånn fin, fet hinne på seg. 

 

Så smakte hun til med salt og pepper - og en god sprut sitronsaus. Værsågod!


Kule Lukas lager snacks

GRØNNKÅL-CHIPS ER SEFF OGSÅ MAT

Han ække grønn på det grønne, denne Lukas. Med en familie som stort sett spiser vegetarmat vet han å gjøre en vri på tingene.

 

Her har han rett og slett grovrevet bladene og gnidd dem grundig inn med olivenolje og litt salt. (Han har med hell også prøvd litt revet paprmesan på, men spanderte altså ikke det på meg...)

 

Så, spre det på bakepapir og sett i ovnen med varmluft på rundt 180 grader. Fedig på null komma ett kvarter!


Write a comment

Comments: 0