Engangsgrillene må vekk. Her er 3 miljø-råd om matlaging i parken.

engangsgrill miljø

 

Nå har vi snakket om forbud mot engangsgrill i 20 år! Og på de årene har salget av dem økt til 1,2 millioner griller på en sommer.

 

Bare i Oslos parker samles det inn rundt 50 tonn engangsgriller, etter at de har svidd av gress og laget sur stemning. Jeg spår at å spre røyk fra en miljøfiendtlig engangsgrill snart blir like uakseptabelt som å røyke på trikken.

 

Her er mine tre favoritter for utendørs matlaging, som alle innebærer overgang til mer klimavennlig gass.

 

Engangsgrill er helvetes ild. Det rimer.

 

Norsk brannvernforening heier på et forbud, på grunn av brannfare. Miljøpartiet de grønne jobber også for et forbud, på grunn av miljøfare. Alle snakker om forbud. Ennå har ingen klart å forby.

 

At de stinker med tanke på miljøet, det er lett som «a walk in the park» å forstå. Og ikke går det an å lage skikkelig mat på dem, heller. De duger bare til å svi av grillpølser og sommerkoteletter, og sistnevnte er til overmål påsmurt en kjemisk røyksmak fra før.

 

Men. Hver eneste fine sommerdag plukker renholdere likevel rundt 3000 utbrente - og i noen tilfelle ulmende! - engangsgriller i hovedstadens parker.

 

3000 engangsgriller, på én dag!

 

Så la oss finne på noe annet, ja. Pliis. Men det er ikke så lett. Engangsfolien med alt vi trenger inkludert er jo så jælla praktisk. Bare bruk og kast, liksom.

 

Nettopp. Bruk. Og kast.

 • Så la oss gå over til gass, ja. Min minste favoritt her er et reelt alternativ til engangsgrillen.
 • Den mellomste er nesten som et vanlig kjøkken.
 • Det største alternativet er egentlig ikke et alternativ. Ikke i det hele tatt, mer som et storkjøkken. Men noe av det kuleste jeg eier av kokeutstyr!

Men først, se litt nøye på dette bildet jeg tok på Rimi. Grillkit! Alt-i-ett av bruk og kast. Mangler bare grillpølsene. Men drit i dem, våtserviettene er sikkert like gode...

engangsgrill miljø rimi

1. Sammenleggbar tur-wok

En veldig søt wok. Håndtaket brettes inn, før woken puttes i en medfølgende pose med snøring.

Du får den til rundt 300 kroner i sportsbutikker. 

turwok engangsgrill
 • Den veier lite, er av høy kvalitet ( i alle fall denne fra Eagle Sharp) og kan brukes til all slags matlaging. Det er gøy å wokke i parken, der du får tilstrekkelig oppmerksomhet rundt hvor kul du er med denne i hånden.
 • Denne bruker jeg med en liten gassboks (sånn blå Campinggaz) med slange ut til selve blusset. En sånn fås i en hvilken som helst sportsbutikk. Det går fint å bruke den på et vanlig bluss skrudd rett på gassboksen også.
 • Det er bare å snitte grønnsaker pluss strimle kjøtt eller fisk hjemme, legge det i en plastpose emd marinade og deise det hele i woken når sulten melder seg.

2. Et såkalt stormkjøkken

En ekte Trangia! Dette er den svenske originalen innen det som kalles stormkjøkken.  Prisen? Ha-ha-ha! Rundt 400 kroner - for et sett med stekepanne og to kjeler.

 • Like god og fleksibel i storm på høyfjellet som i slappe byparker. Stables inni hverandre til kompakt pakke. Bare ta med det du trenger. Kommer også med kaffekjele, som alene er verd prisen. Du kan også få teflonbelegg på greiene.
 • Velg mellom to typer: En som brenner rødsprit og en som går på gass. Gassbrenneren på bildet her er den samme som jeg bruker til turwoken, legger bare noen passe store steiner rundt blusset og plasserer woken oppå.
 • Ingenting er kulere enn å lage en skikkelig middag utendørs, med stekte ingredienser, kokte grønnsaker, god saus.

3. Paellabrenner - øverst på pallen

Helt enestående redskap, min favoritt! I tillegg til en kjempestor paellapanne som jeg steker alt mulig i, har jeg også en diger kjele som passer på blusset.  Prisen? Under 1500 kroner. Steike!

 • Her må du ha en stor gassflaske, type 5 kilo. Du kan bruke bare det innerste blusset, dersom pannen eller kjelen ikke er så stor. Begge reguleres for seg selv.
 • Jeg har brukt min hardt i mer enn 15 år, når jeg lager mat til mange. 40 gjester er ikke´no problem. Brenneren har bragt næring til folk på 40-årslag, barnehagdugnader og bakgårdsfester. Regn også med at du må låne den bort.
 • Utvalget av tilbehør er stort, en stekeplate med grill-riller er for eksempel  et ypperlig alternativ til vanlig grill (noen ganger setter jeg brenneren min oppå risten på Weber´n!). Det finnes også stativer brenneren kan stå på.Write a comment

Comments: 0