Livet er bærlig, dere!

blåbær importerte oppskrift sunn

 

Vi velter oss i den dyreste luksus. Aldri har vi kjøpt mer bær, og våren er høysesong.

 

De blå regjerer, i butikken som i politikken. I fjor spiste vi 3 776 000 kilo av dem, viser tall fra SSB. 

 

Så vi får heller bære over med at kjøpe-bærene ikke er like sunne som de vi til høsten kan pelle i lyngen - hvis vi gidder.

 

Her er en dessert jeg fikk hakeslepp av sist helg.

 

- Skal jeg ta med dessert? spurte hun. Jeg trodde ikke mine egne ører. Det var selskap i mitt hjem, og så spør en gjest om hun skal ta med mat?!  

- Eh, javel, svarte jeg paff. Og det Kristin tryllet frem rett fra butikken var heller ikke til å tro.

 

Oppskriften kommer nederst, heng med:

 

Blåbær og bringebær, vi plukker vilt i kjøledisken. De fleste kommer fra Marokko og Polen, og de byr seg frem rett innenfor butikkingangene - året rundt, nå.

 

Fra påske og ut våren stapper vi i oss aller mest. Særlig dytter vi blåbærene i gapet på barn, det er de søte, små plastinnpakningene et tegn på. Vi kjøper dem til de små som erstatning for godteri. Det er nok også en forklaring på den stive prisen. Når det er sunt og kjøpes til barn, er det ikke særlig prisømfintlig...

 

Men - blåbær er ikke alltid blåbær. Det er stor forskjell på importen du plukker i butikken og dem barn kommer hjem med i en kopp etter skogturen her til lands.

 

Kan vi kalle dette et innvandrerregnskap? Eh? Uansett:

 

 • Den nye bærturen startet sånn ca 2010. Det var et år med mye norske bær på markedet, særlig bringebær. Blåbærene var vel egentlig fra Sverige, der folk plukker kommersielt, også på den norske siden av grensen:) Folk fikk smaken, uten å måtte pelle sjæl. På to-tre år fordoblet salget seg.
 • Alle som har kjøpt blåbær har vel lagt merke til at de er hvite inni? Ja, for det er egentlig amerikanske hagebær det er snakk om her. Et annet bær, fra en annen buskvekst. Ville skogsblåbær (vaccinium myrtillus) og dyrkede hageblåbær (vaccinium corymbosum). Hageblåbærene må vel også kunne kalles neste obskønt store. 
 • Smaken er én ting. Ernæringsmessige er dette situasjonen: Det handler om de berømte antioksydantene. Skogsblåbæret slås bare av nyper når det gjelder antioksidanter. I en undersøkelse foretatt av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, skåret villbærene hele 8,3 såkalte mml, som er antioksidanter, per 100 gram. Hagebærene lå på 3,6 mml.

Uansett kan vi slå oss til ro med at det er dritsunt å spise blåbær, om det er fra Ibsens bærbusker eller andre buskvekster!

 

Et par ting til: Vi er ikke et folk av sankere. Vi kjøper nok langt mer bær enn vi henter som matauk (slå opp hvis du ikke kjenner begrepet!). Det finnes lite statistikk, men i den såkalte levekårsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå i 2011 gikk det frem, at bare én av tre nordmenn hadde plukket et vilt bær.

 

I aldersgruppen mellom 16 til 24 år var det bare én av fem som i 2010 hadde bøyd seg ned og plukket et bær fra en busk i skogen. (Her kan tenåringsforeldre, som meg, koste på seg en liten latter. Vi vet jo at tenåringer er på "bærtur" uansett...)

 

Tilbake til saken, den delikate situasjonen som oppsto sist helg.

 

Kristin tok frem handleposen sin og sto rolig ved kjøkkenbenken og forberedte en oppsiktsvekkende dessert. Dette skjedde samtidig som jeg la siste hånd på verket i en servering som besto av skalleskrap, tannkjøtt, lunger og blod (se Facebook med bilde).

 

Moste bær, både blåbær og bringebær, begge fra import, javel. Krem, jajaja. Og så tok det av litt da hun blandet inn knust marengs, også kjøpt. Marengs, veldig god idé med hensyn til en kontrast i konsistens! Videre var det limeskall som gjorde susen.

 

Jeg var fornøyd med bidraget, for å si det mildt. Kristin fikk kyss. Alle fikk det, pikekyss. Så gikk det plutselig opp et lys for meg! Hva med å ha i litt knust tyrkisk pepper også?! 

 

PS: Jeg mener ikke å kaste blår i øynene på dere som elsker blåbær av alle sorter, altså. Bær over med meg.
Write a comment

Comments: 2
 • #1

  Alex (Tuesday, 21 June 2016 10:20)

  Dear Sir, Madam, Our Company is located in Sarajevo Bosnia and Herzegovina, our main business activity is providing our partners with raw Raspberries, wild blueberries and Mushrooms.
  Our planned capacity of raspberries in 2016 is 800t, as a family business that is growing year by year we can find the secret in our success in Quality and Price, collaborating with our customers and partners providing them with best service and products.
  In this regard we have modernized our supply chain system with new equipment in the process of gathering, processing and packing of berries, mushrooms and our entire products whether frozen fresh or dried.
  Since 2014 we implemented HACCP management system for food safety, and were certified HACCP Certificate.
  We are available for price negotiation and making a contract with your respectful organization.
  Please feel free to contact us at sales@herbosnature.ba or directly calling me on +38761106692.
  I will be more than happy to provide you with more information for all our products; you can find more products in the attachment of this email.
  Dear Sir, Madam,
  Vi er Herbos Nature Selskapet er lokalisert i Sarajevo Bosnia-Hercegovina, er vår viktigste virksomhet gi våre partnere med rå bringebær, blåbær og sopp.
  Vår planlagt kapasitet på bringebær i 2016 er 800t, som en familiebedrift som vokser år for år kan vi finne hemmeligheten i vår suksess i kvalitet og pris, og samarbeider med våre kunder og partnere gi dem med best service og produkter.
  I denne forbindelse har vi modernisert vår forsyningskjede system med nytt utstyr i prosessen med innsamling, bearbeiding og pakking av bær, sopp og hele vår produkter enten frosset fersk eller tørket.
  Siden 2014 vi implementert HACCP styringssystem for mattrygghet, og ble sertifisert HACCP sertifikat.
  Vi er tilgjengelige for pris forhandling og gjør en avtale med din respektfull organisasjon.
  Ta gjerne kontakt med oss ​​på sales@herbosnature.ba eller direkte ringe meg på 38761106692.
  Jeg vil være mer enn gjerne gi deg mer informasjon om alle våre produkter; du kan finne flere produkter i vedlegget til denne e-posten.

 • #2

  custom essay writing help (Wednesday, 16 August 2017 09:14)


  The article you have shared here very awesome. I really like and appreciated your work. I read deeply your article, the points you have mentioned in this article are useful.