Leirgrytene: Frem fra glemselen!

römertopf leirgryte oppskrifter

Husker du?

 

Verdens eldste kjøkkenredskap leker gjemsel i mange hjem. 

 

Hvor ble det av leirgrytene? De er stuet vekk, bakerst i underskap og innerst i kjellerboder. Kan vi snakke om flyktinge-leire her? Nei. Det er smakløst.

 

Men vi kan uansett åpne vår hjertedør! Altså døren til stekeovnen. Vi må lokke dem frem fra glemselen.

Det er flere grunner til  at denne terakotta-potta, også kjent som römertopf, er like kul i dag som den var på toppen av sin popularitet, sånn cirka i romertiden.

 

  • I denne passer maten seg selv.
  • Maten blir aldri tørr, for selve gryten avgir fuktighet.
  • Alt skal oppi samtidig. Kjøtt og fisk og grønnsaker, alt går.
  • Du får en kjempegod kraft/saus oppi gryten, uten å løfte en finger.
  • Dessuten: Når du setter denne foran gjester har dere alltid noe å snakke om rundt bordet!

Den likner et fossil fra en million år tilbake, et egg fra Jura-parken. Den er tidløs, og samtidig like tidsriktig som sous-vide. Like praktisk som mikrobølgeovnen og stavmikseren, til sammen.

 

Du får den i vanlige kjøkkenbutikker for 600 til 800 kroner. Jeg har akkurat nå sett flere av dem brukt på nettet, helt ned til 100 kroner.

 

Og hvis vi skal snakke om verdi i hverdagen og verdi i penger: Med denne kladeisen av leire gyngende på nederste rille i den helt vanlige stekeovnen din, blir ovnen i praksis forvandlet til en dampovn - som ellers koster deg godt over 15 000 kroner.

 

Skulle du være av dem som mener at tid er penger, er det likevel ikke noe å klage på. Det tar riktignok rundt tre timer før maten fra en leirgryte er klar til å spises. Men da kan du jo gjøre noe innbringende imens, for eksempel gå på nettet og selge kjøkkenutstyr du egentlig ikke bruker så mye.

römertopf leirgryte oppskrifter
Oi! Denne, fra 1996, fant jeg nederst og bortgjemt i kokebokhyllene mine nå. Flaks at jeg har tatt vare på den, for jeg har kvittet meg med veldig mange kokebøker de siste årene.

Hvem som helst kan lage skikkelig god mat i en leirgryte. Du kan godt bruke av vanlig oppskrift på gryterett, og hive alt oppi samtidig, sette på lokket, skyve hele greia inn i ovnen og glemme den en stund. Beregn steketid på minst to og en halv eller tre timer.

 

Saus kan du glemme. Selve leiren sørger for at det blir rikelig med væske som saus.

 

Men et knippe regler må følges. Her er leirens reglement:

 

  1. Hele gryten, med lokk, må ligge nedi dekkende vann i minst et kvarter før du bruker den. En halvtime er best.
  2. Gryten skal alltid settes inn i kald ovn, for så å varmes opp i ro og mak. Hurtig temperaturskifte kan føre til at det blir sprekker i gryten.
  3. Bruk mer salt enn du ellers gjør.
  4. Vask gryten med varmt vann umiddelbart etter middagen.
  5. Har du gravd frem en gryte som har gjemt seg i årevis må den ha et par timer under vann før bruk. Det gjelder også nye gryter.
  6. Litt misfarging er bare et tegn på at gryten trives i bruk. Men er den skikkelig løen kan du skrubbe med litt eddik i vannet.
  7. Har du gravd frem et ordentlig gammelt og muggent beist bør du vaske den med soda.
  8. Gryten skal oppbevares med lokket opp-ned, slik at den ikke er tett.
  9. Noen mener det er best med to gryter, en til kjøtt og en til fisk. Det er overdrevent. Men du bør ha en egen om du også baker brød i leirgryte.
  10. Bruk den så ofte du kan.

 



römertopf leirgryte oppskrift

leirgryte römertopf oppskrifter brød

Write a comment

Comments: 3
  • #1

    Kristian (Friday, 08 April 2016 08:44)

    Du trenger ikke en egen leirgryte til brød! Det er jo bare å bruke bakepapir. Jeg mener bakepapir bør brukes uansett i leirgryten ettersom brødet kan sette seg fast i bunnen.

  • #2

    Yngve Ekern (Friday, 08 April 2016 13:32)

    Bakepapir i gryten, ja. Glemte det, men har lagt til nå.
    Men om man vil bruke leigryten til brød også, ja det er jo opptil en selv...

  • #3

    Liss (Saturday, 09 April 2016 08:40)

    Brukt leirgryte i mange år. Har kun en, bruker den både til middag og baking. Har mel i bunnen når jeg steker brød, setter seg aldri fast.