Bake brød i leirgryte? Yess!

römertopf leirgryte oppskrift brød

 

Slik lager du saftig og "safe" brød i leirgryte.

 

Jeg må innrømme at jeg ikke har laget det selv. Dette er oppskriften til kameraten min Gunnar.

 

Men jeg har smakt dette brødet, og det er til å dåne av.

Et brød for deg som ikke har eltemaskin og ikke orker å kline med hendene i klisne deiger, med som altså er velsignet med eierskap til en leirgryte. 

 

½ l lunkent vann

5 g gjær

10 g salt

½ dl havremel

1 ½ dl sammalt hvete

8 dl siktet hvetemel

 

  • Ha fingerlunkent vann i leirgryten og løs opp gjæren i det.  Rør inn saltet og melet, litt etter litt, til en tykk grøt. La potta og la stå under senga natten over. Hell over på godt melet benk og ”fold” deigen sammen et par ganger med hendene, ikke arbeid mye med den.
  • Hell over i et annet fat, gjerne et med omtrent samme form som leirgryten. Etterhev deigen på et lunt sted i rundt 2 timer.
  • Vask potta og bløt den og lokket 20 minutter i varmt vann, tørk av. Ha bakepapir i gryten, slik atd et godt og vel dekker bunnen. Legg  brøddeigen forsiktig oppi. Ha på lokket og sett i kald ovn som er satt på 250 grader. La stå i rundt 20 minutter. Ta av lokket, stek videre på 220 grader i rundt en halvtime.

 

Write a comment

Comments: 2
  • #1

    Elinor (Friday, 08 April 2016 00:03)

    Hei!
    Gleder meg til å prøve dette! Men skal brødet også settes inn i kald ovn?

  • #2

    Yngve Ekern (Friday, 08 April 2016 13:30)

    Ja, har presisert det nå. Alltid, alltid og samme hva i kald ovn.