Cæsarsalat med portobellosopp

cæsarsalat portobellosopp vegetarsalat

 

 

 

Vi lager lager vår salat med romersk stil. Altså med portobellosopp i stedet for den evinnelige industrikyllingen. Da har vi i alle fall ikke tråkket i den. Salaten, altså.

 

En brynje av et måltid, struttende av klorofyll, full av karmaen som vi alle trenger i kampen mot mørkets krefter, altså svidde sommerkoteletter.

 

Portobello gir en slags kjøttfylde

Et lite triks her: I dressingen bruker jeg kokte hvitløksfedd. Da forvandles hvitløken fra å være et nokså sterkt krydder til å bli som en mild grønnsak - uten å miste den typiske smaken.

 

Legg også merke til at jeg lager dressingen på gammel-måten, og moser ingrediensene sammen med baksiden av en skje.

 

Og du, du visste kanskje ikke at ansjos hører med i en cæsardressing? Men det gjør det altså.

 

cæsarsalat portobellosopp vegetarsalat

Oppskrift på vegetarsuksess

 

rikelig med romano- og isbergsalat, eventuelt andre favoritter også, skylt og tørket med kjøkkenpapir

5 portobellosopp

4 fedd hvitløk, kokt møre

1/2 ts salt, helst såkalt fingersalt

2 ansjosfileter (kan sløyfes, men det er litt juks!)

1 ss sennep, helst dijon-typen

1 eggeplomme, økologisk seff

1 ts worcestershiresaus (kan sløyfes)

1/3 dl rødvinseddik

1 dl god olivenolje

en liten neve kapers av høy kvalitet, gjerne med stilk

en større neve krutonger, gjerne hjemmelagede

revet parmesanost

litt mer salt og nykvernet pepper

 

  • Ha hvitløksfeddene i en kjele med kaldt vann. Kok opp og sil vekk vannet i det øyeblikk det koker. Ha i nytt, kaldt vann og kok opp igjen. Kok og sil vekk vannet seks ganger.
  • Rens portobellosoppene. Vri av stilkene og del dem i to på langs. Bruk en skje til å skrape vekk mesteparten av det svarte under sopphattene. Del dem i fire. Ha litt stekeolje i en stor panne på litt over middels varme og stek dem pent brune og møre. Ha gjerne i litt smør på slutten av steketiden.
  • Bruk en  bolle og mos hvitløksfeddene, først med en gaffel. Fortsett med ansjosen. Bruk så baksiden av en skje for å mose alt skikkelig fint. Bruk så en visp og pisk inn eggeplommen, worcestershiresausen og eddiken. Spe så med en tynn stråle olivenolje, under heftig pisking.
  • Riv saleten i passe store biter og vend bladene sammen med dressingen. Bland inn portobellosopp og riv godt med parmesan over. Topp med krutonger.

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Anne Esbjug (Sunday, 24 January 2016 20:25)

    Takk for oppskriften med sopp. Fin feriemat. Er i Spania hvor også portebellosoppen var å finne. Du fikk noen kommentarer under sex ganger oppkok av hvitløk...nødvendig? Ellers nydelig. Her ble det manchego på toppen og cava ved siden.