Hamburger: Overklassematen som ble underklassemat.

Du kan kjøre bil i 25 kilometer for klimautslippet som tilsvarer at du hiver i deg en hamburger.

 

Men blås i det nå! I programmet Tidenes morgen i NRK P13 fortalte jeg i morges den spennende historien om hvordan hamburgeren ble til.

 

Tysk kvalitet? Ikke slik vi kjenner burgeren i dag.

 

Hos meg på nettet får du mer: En eksepsjonelt kul oppskrift!

Når vi sier hamburger tenker de fleste av oss på en flat og nokså tørr puck mellom to skumgummi-brød. Altså en vanlig hamburger fra McDonald´s. Den kan du i sin enkleste form kjøpe for 15 kroner.

 

Da snakker vi om et produkt servert av underbetalte folk, ofte til andre underbetalte folk, en industriprodusert kjøttklump på en meny som gjør folk feite.

 

For noen et symbol på Den amerikanske måten, gjerne servert med «freedom fries».

 

I det siste har vi opplevd flere spisesteder som serverer luksusburgere. Ett av dem tok 300 kroner for burgeren sin. Da kom den med gåselever på toppen. Og da er det noe helt annet.

 

Den med gåselever ble borte. Dyrevernerne sørget for det. Helt greit å bli kvitt gåselever, spør du meg.

 

Uansett, hamburgeren er kommet for å bli, kan man nok si.

 

Men kommer den fra Hamburg? Nei, ikke burgeren slik vi kjenner den i dag. Ikke med tørt brød under og over.

 

Litt utpå 1800-tallet ble Hamburg viden kjent for sin lokale biff. De fant nemlig på å kverne kjøttet. De krydret det skikkelig og formet det som flate ballær.

 

Disse måtte naturligvis serveres umiddelbart, kjøleskap eller fryser fantes jo ikke. Følgelig ble Hamburgs spesialitet veldig dyr. Bare for overklassen.

 

Så hvordan ble spesialiteten til underklasse-mat?

 

Jo, da tyskere emigrerte og fylte opp Amerikas storbyfabrikker skulle de ha proteinrik mat, helst rett i hånda etter et slitsomt skift på jobben. 

 

Rundt fabrikkene vokste det frem skranglete sjapper som serverte dem nostalgisk kjøttmat som håndmat - med brød under og brød over. Gjerne lempet rett ut av vinduet. Kjøttet var billig og dårlig. Men det var effektiv servering.

 

En genistrek, rett og slett. 

 

Like etter århundreskiftet var den allerede en amerikansk klassiker. Da dukket det opp fast food burgerjoints for vanlige folk, på hvert gatehjørne.

 

Resten er historie, med påm fri og milkshake.

 

Her finner du oppskrift på en ganske spesiell hamburger jeg har laget de siste årene. Med bacon og løk, pluss terninger av biff i midten. Ganske overraskende, veldig god.

 

Og du, skulle du være så frisinnet at du heller vil lage deg en like spesiell og like god VEGETARISK burger, så vil du få mye glede ut av denne oppskriften her. 

Write a comment

Comments: 4
  • #1

    Tammi Scheuermann (Wednesday, 01 February 2017 03:01)


    Thanks for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I will be waiting for your next write ups thanks once again.

  • #2

    Karolyn Castellano (Wednesday, 01 February 2017 03:52)


    Definitely believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  • #3

    Johana Chester (Monday, 06 February 2017 11:56)


    Hey! I'm at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the superb work!

  • #4

    Eulalia Otwell (Tuesday, 07 February 2017 00:02)


    I delight in, lead to I discovered just what I used to be having a look for. You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye