Slik unngår DU å gjøre 10 episke @kitchenfail på kjøkkenet

Du er slett ikke så verst ved kjøkkenbenken. Jeg har sett deg mange ganger. Du holder fin flyt som hobbykokk og har god grunn til å skjenke deg med vin til hele 200 kroner når du svinger stekespaden. Du vet om flere måter å bruke balsamicoen på, og har brent av creme brulee før.

 

Du er en generøs vert, og maten din får applaus.  Men NOE gjør du feil.

1. Ikke serverer isvann

Du er kanskje kry av at du faktisk har husket å lage isbiter og greier. Men iskaldt vann skal ikke inntas i sammenheng med mat eller vin. Det bare lammer smaksløkene. Det verste er når du serverer skikkelig kaldt øl til pinnekjøtt eller annen sau. Smeltepunktet for sauefett er veldig høyt, og når du og gjestene tar en slurk iskaldt øl, så – smækk! – klistrer fettet seg til gommen som et pledd. Da skal det mye akevitt til for å rense opp.

2. Ikke vær uten sitron

Da har dine gjester grunn til å bli sure. All matlaging dreier seg i bunn og grunn om dette ene: Å balansere smakene salt, søtt, surt og bittert. Til mat med fett og salt trengs syre, altså sitronsaft, noen ganger eddik eller vin. Kjøp sitron når du er i butikken – alltid.

3. Ikke sleng kjøleskapskald mat i stekepanne og i ovn

Au, au. Kald mat er som å kjøre hele veien til fjells i andregir. Du kommer aldri fram. Råvarene får sjokk, blir seigt og tørt. I beste fall som pølsene ulvungene griller: Svidde utenpå, kalde inni.

Fisk og kjøtt tåler lenger tid i romtemperatur enn du tror. Kjøtt gjerne et døgn, krydret og pakket i matpapir, fisk trives på benken i timevis, med litt olje og krydder.

4. Ikke snu og vend for mye på maten under steking

Kokken må jo jobbe litt for vinen, liksom. Vær så snill, ikke bruk stekespaden som en akkordarbeider. Ikke vippe med pannen som TV-kokkene, slik at maten liksom vender seg selv i en endeløs dans. Det du da bedriver er i så fall rent hærverk. Nesten all mat skal ligge urørt mye lenger enn du tror, det meste skal bare snues en gang. Hvis du ikke har nerver til å la fisken ligge urørt lenge nok, slik at fettet i skinnet får tid til å smelte ut, da får du som fortjent: Fiskeskinnet ligger klistret i pannen.

5. Ikke kjør rally i stekeovnen

Full spiker? Nei. Ikke skru ovnen på 220 grader. Skal ikke all mat ha sånn omtrent litt over  200? Du lurer bare på hvor lenge. Tre kvarter? Sjansen for at du treffer riktig minsker dramatisk med høy temperatur. Med mer behagelig lunk holder råvaren seg lenger innenfor korrekt varmeområde. Langtidssteking gir alltid best mat. De lure steker fisken på 90 grader, kjøttet på 150.

6. Ikke stek i for stor panne

De to stusselige kyllingfiletene i den altfor store pannen blir svidd på den ene siden, og svidd på den andre. Masse stekeolje blir bare brent på den store stekeflaten uten råvare som svarer på varmen. Panne som er tilpasset mengden mat reduserer faren. Maten koser seg, fordeler varmen seg i mellom. (Og pssst! Hvis du bruker neven og banker litt på den tykke enden av kyllingbystet, blir den jevntykk, riktig stekt og ikke tørr i den tynne enden.)

7. Ikke kaldkvæl grønnsakene

Kalde, grønne grønnsaker, plopp opp i kjelen, der det er altfor lite og lunkent vann. Da har du gjort det igjen, skaffet deg vassent og slapt tilbehør. Alle de sunne stoffene i brokkolien ”has left the building”. Det kloke kokehodet bruker masse, masse godt saltet vann og legger ikke i mer av det grønne enn at vannet ikke på noe tidspunkt er under kokepunktet.

8. Ikke tro at plast er trygt

Når du bare bruker halvparten av ”familiepakken” legger du resten i en brødpose av plast. Kjøttet og fisken begynner straks å surne, men du lukter jo ikke det. Du tror kjøttet bare har godt av å mørnes litt mer i plast. Etter bare et halvt døgn er surningen i full fart. Men ikke hvis du heller pakker fisken og kjøttet i matpapir, gjerne smurt med litt olje.

9. Ikke stek i olivenolje

Du har forstått at man ikke steker i jomfruolje, men dønker på med den vanlige, greske. Kanskje du også har oljen i pannen mens den varmes opp. Noen steker også det meste i smør, så det ryker. Mer opplyste hobbykokker steker maten sin i stekeolje, for eksempel av raps eller solsikke. Og når råvaren har fått stekeskorpe, skrur de ned varmen og har i smør, ganske mye, slik at det ikke svis, men bobler opp langs råvarene. De beste halvknuser ett fedd hevitløk med skall, og lar det ligge i smøret og gi et lite sniff av smak.

10. Ikke gris på benken underveis

Ha’kke tid til å vaske underveis, nei. Alt går i kummen, eller oppvaskmaskinen. Kjelen du griset med i stad, kan ikke brukes når du plutselig kommer på at du må skolde et par tomater, yndlingskniven blir bare brukt én gang, målebegeret du brukte til risen er nå ute av drift. Men det er ikke alltid best å måtte skrape størknede rester dagen etter. Selve kjennetegnet på en kokk som har kontroll, er at det blir vasket underveis.

Write a comment

Comments: 15
  • #1

    Peggie Gaccione (Wednesday, 01 February 2017 06:40)


    Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  • #2

    Renita Zenz (Saturday, 04 February 2017 22:45)


    You should be a part of a contest for one of the most useful websites on the net. I most certainly will recommend this site!

  • #3

    Erminia Correia (Sunday, 05 February 2017 04:41)


    Greetings! Very useful advice in this particular article! It's the little changes that produce the largest changes. Many thanks for sharing!

  • #4

    Edison Bentz (Sunday, 05 February 2017 05:46)


    Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had issues with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

  • #5

    Marchelle Steve (Sunday, 05 February 2017 16:20)


    Hello exceptional blog! Does running a blog such as this require a lot of work? I've no understanding of coding however I was hoping to start my own blog in the near future. Anyway, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share. I understand this is off subject but I just needed to ask. Thanks a lot!

  • #6

    Mitsue Gagne (Sunday, 05 February 2017 21:25)


    Right here is the perfect webpage for anyone who would like to understand this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally will need to�HaHa). You certainly put a new spin on a topic which has been written about for decades. Wonderful stuff, just excellent!

  • #7

    Brianna Gibby (Sunday, 05 February 2017 23:34)


    Your style is really unique in comparison to other people I have read stuff from. Thank you for posting when you've got the opportunity, Guess I'll just book mark this page.

  • #8

    Willette Lemaster (Monday, 06 February 2017 05:12)


    Hello it's me, I am also visiting this website on a regular basis, this site is actually good and the users are in fact sharing good thoughts.

  • #9

    Treena Barrio (Monday, 06 February 2017 13:28)


    This article will help the internet viewers for creating new webpage or even a weblog from start to end.

  • #10

    Mitsue Gagne (Monday, 06 February 2017 18:25)


    I go to see every day a few sites and sites to read articles or reviews, however this blog provides quality based content.

  • #11

    Gilberto Neiss (Tuesday, 07 February 2017 14:24)


    Hello! I've been following your weblog for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Lubbock Tx! Just wanted to tell you keep up the great job!

  • #12

    Evangelina Bode (Tuesday, 07 February 2017 16:52)


    For the reason that the admin of this web page is working, no question very soon it will be renowned, due to its quality contents.

  • #13

    Pamula Casado (Tuesday, 07 February 2017 17:32)


    Your way of telling all in this piece of writing is genuinely good, all be able to without difficulty understand it, Thanks a lot.

  • #14

    Susie Tenaglia (Wednesday, 08 February 2017 01:18)


    Hi, of course this article is actually pleasant and I have learned lot of things from it on the topic of blogging. thanks.

  • #15

    Karol Engel (Wednesday, 08 February 2017 01:28)


    Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good gains. If you know of any please share. Kudos!