Gratinert blomkål

Blomkålen som forandret det norske kjøkken. En garantert, unnskyld gratinert, sann historie.

It was twenty years ago today: Vi gikk på café med c, og spiste gratinert blomkål.

Da 80-år ble 90-år. Det var en brytningstid, med en helt ny selvsikkerhet på restaurantkjøkkenet, og full forvirring om hva som skulle serveres.


Det går en historie om Eyvind Hellstrøm og utestedet Søstrene Larsen. Den ikke ukjente førstnevnte var den gang en nesten sykelig ambisiøs kokk på vei opp. Unge Hellstrøm var den første norske stjernen i det moderne franske kjøkken.

Søstrene Larsen var et ikke ukjent utested på Karl Johan, med til da uhørt servering helt fram til klokken seks om morgenen.

 

Hellstrøm hadde hørt sine enda yngre unge kokker fortelle om forvandlingen i utelivet, om Café Sjakk Matt, Fun Pub og Søstrene Larsen, en ny verden av sjakkmønstrede gulv og pastellvegger – og morsom, urban mat.

 

Etter en lang kveld på Bagatelle dukket han opp. Ikke så ulikt ”Hellstrøm rydder opp”. Bare  at nå skulle Hellstrøm lære.

 

Sånn vil jeg ha, brumlet mesteren og pekte i menyen.

 

- Gratinert blomkål med bacon!

 

Servitørene løp som hodeløse høner, fikk frem retten i en overveldende og godt garnitert form. I svingdøren til kjøkkenet sto kokkene på tå og glante.

 

- Fantastisk! utbrøt Hellstrøm. Kanskje egentlig ment ironisk, men stilt overfor personalets umiddelbare jubel, tok det helt av.

 

- Noe av det beste jeg har smakt! fortsatte han, selv om han i virkeligheten kanskje bare såvidt ville gitt det til bikkja.

 

- Dette skal jeg sette det på min egen meny! skrålte stjernegjesten. Kjøkkenet kom med mer. Og mer. Enda mer. Katastrofalt mye mer.

 

Historien sier at kokkene på Søstrene Larsen vær nær ved å drepe Hellstrøm, der og da. Det er et uttrykk i kokkespråket dette, "å drepe" noen med veldig mye mat. Som restaurantanmelder har jeg selv opplevd det, at noen har fått mistanke om at det er en anmelderjævel på besøk, og prøvd å ekspedere meg med dødelig store doser.

 

Det var på denne tiden Hellstrøm hele tiden ble spurt om når hans og Bagatelles andre Michelin-stjerne kunne tenkes å komme. Det finnes ikke to-stjernes gjester i Norge, svarte den unge mannen. I 1993 fikk han likevel det, to funklende Michelin-stjerner, som den første i Norden.

 

Muligens var det ikke den gratinerte blomkålens fortjeneste, men arrogansen er stort sett forsvunnet fra de gode restaurantene. Og kål for det!

Ostegratinert blomkål

Den som ikke liker dette, liker egentlig ikke noe annet enn vaniljesaus.

 

2 blomkål, delt i 2 eller 4

4 dl hvit saus

6 ss revet ost

1 ss sennep

1 pakke bacon

salt, pepper

 

Sprøstek baconet på relativt lav varme. Det blir best om du kjøper såkalt tørrsaltet bacon. Legg dem på kjøkkenpapir.

 

Kok blomkålen nesten mør i lettsaltet vann, i rundt fem minutter. Legg bitene over i et ildfast fat.

 

Kok opp sausen, ha i sennep og smelt ned osten.

 

Fordel den nokså tykke sausen over blomkålen og stek i ovn på 220 grader i rundt ti minutter, til det hele begynner å bli gyllent, nesten brunsvidd noen flekker. Knekk baconet i grove biter og fordel over blomkålen.

Gratinert blomkål

Write a comment

Comments: 0